Защо е толкова полезен черният чай
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е толкова полезен черният чай

Защо е толкова полезен черният чай

Черен Чай
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

От растението Camellia sinensis се добиват трите вида най-полезен чай в света. Те са черен, бял и зелен. Разликата идва от времето на бране и ферментацията, на която се подлагат листата.

При черния чай процесът на ферментацията е пълен, белият не се подлага на ферментация, а за зеления се използват всички части на растението и ферментацията е краткотрайна. Най-предпочитан е черният чай, независимо дали студен или топъл.

Черният чай е изключително специфичен. Отглежда се в Хималайските сини планини, на изключително голяма надморска височина. Районът е един от най-големите за производство на чай в света.

Най-популярен е черният чай, смесен с африкански или цейлонски чай. Тази смес доближава вкуса на английските и ирландски чайове. Чистият черен чай също е широко популярен. Той се нарича „single estate tea”.

Черният чай е изключително полезна напитка. Това е в резултат на ценните съставки, които се откриват в него. Това са полифеноли, теофилин, теобромин, флуор, редица микроелементи, катехини и етерични масла.

Витамините С и Е също са силно застъпени, както и кофеинът. Специфичното при черния чай е, че кофеинът в него не води до пристрастяване, което го превръща в основна алтернатива на кафето. В една стандартна чаша от напитката се съдържат около 45 мг кофеин.

Пиене на Чай

Високото съдържание на кофеин превръща черния чай в силно тонизираща напитка. Той възбужда и зарежда с енергия цялото тяло. Кетахинът в него пък действа антиоксидантно.

В Китай хората вярват, че силната напитка предпазва от рак и някои други болести. Освен това ароматните му качества действат успокояващо. Доказано е, че редовната му консумация има безбройни терапевтични предимства.

Освен всичко друго, черният чай действа видимо отслабващо. Съставките му намаляват вредния холестерол и редуцират до минимум приема на мазнини от организма. За да има този ефект, черният чай се приема чист, без захар, мляко, сметана и други.

Превръщането на консумацията на черен чай в навик гарантирано носи само ползи. Има редица доказателства за това, че той е една здравословна алтернатива на другите напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати