Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните зърнени култури

Най-полезните зърнени култури

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Лимец

Зърнените култури съдържат всички елементи, нужни на човешкия организъм, за да се развива пълноценно. Те са богати на въглехидрати, протеини, витамини, минерални вещества и други полезни за човека съставки. Вижте тези от тях, които са най-ценни за здравето ни.

Лимец

Лимецът се отглежда като зърнена култура от хилядолетия. Това растение е известно като една от първите култивирани форми на пшеницата. Лимецът съдържа протеини, минерали, витамин А, витамин Е, витамин В1, ниацин, витамин В3, калций, калий, фосфор, желязо, сяра, цинк, селен и др, а това го превръща в задължителен гост на трапезата ни. Лимецът е най-полезен при проблеми с далака и панкреаса, шипове, колит невроза и при слаба имунна система.

Киноа

Киноа

Тя представлява зърненоподобна култура и се смята от много хора за зърно. Киноата, която се отглежда вече от хилядолетия, съдържа витамин В, витамин Е, цинк, фосфор, магнезий и фибри. Това растение е богато и на незаменими аминокиселини. Киноата е особено подходяща за хора с високо кръвно налягане и мигрена, тя също така е убиец на високия холестерол. Растението предпазва от рак на гърдата и диабет. Осен това киноата не се нуждае от продължителна термична обработка като повечето зърнени култури, ето защо много хора я предпочитат пред ориза.

Сорго

Сорго

Соргото е зърнено-житна култура, която се отглежда основно в страните с тропичен климат като Индия, Китай, САЩ и Мексико. По хранителна стойност, това растение много прилича на царевицата, затова се използва и като неин заместител. То обаче съдържа повече протеини и скорбяла от нея. В състава му влизат още калий, желязо, витамин В1, витамин В2, витамин В3 и минерали.

За разлика от други зърнени култури, соргото не съдържа глутен, което го прави подходяща храна за хора, страдащи от глутенова непоносимост. Освен това консумацията на тази култура се препоръчва при проблеми със сърцето.

Ръж

Ръж

Ръжта представлява зърнена култура, която на външен вид много прилича на пщеницата. Само че ръжта е по-висока, като цветът на ръжените класове е тъмножълт, а понякога и сиво-зелен. Това растение е отличен източник на магнезий, цинк, желязо, фосфор, мед, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В9.

В ръжта има още въглехидрати, фибри, белтъчини и мазнини. Ръжта е добър партньор в борбата с излишните килограми. Тя е полезна за хора, страдащи от диабет и за жени в менопауза. Ръжта помага и в превенцията срещу рак на гърдата и сърдечни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest