Морските дарове - на трапезата от древността до днес

Морски дарове

Че древните хора от незапомнени време са се хранели с морски дарове свидетелстват много открития в археологически обекти. Диетологът от Университета в Торонто проф. Стивън Клайн смята, че морската храна, която е съставлявала почти 50% от менюто на предците ни преди около 20 хиляди години, им е спомогнала да напреднат значително в умственото си развитие.

Очевидно морските обитатели са присъствали в първите специалитети в историята на човечеството и това не се е изменило и до наши дни.

В Бразилия дори има един популярен анекдот. Той разказва, че някога живял цар, който най-много от всичко на света обичал да си похапва пудинг, приготвен от царевично нишесте, мляко, яйца и месо от раци и омари. Веднъж, докато се хранел с любимия си пудинг, дошъл пратеник с важни новини, но царят бил толкова улисан, че не го допуснал до покоите си.

Нечутата новина обаче коствала на царя престола му. Няма новини не се чу по време на разходите за цар на трона. Оттогава местните жители казват поговорка, която гласи, че яденето на пудинг от раци може да преобърне земята.

Скариди

Морски храни съдържат голямо количество протеини и аминокиселини, много витамини, йод, мед, желязо, манган, кобалт, фосфор и около 30 основните макро- и микроелементи. В допълнение месото от ракообразни съдържа най-малко калории и холестерол.

Не по-малко пристрастни към изпитни към ракообразните и морските обитатели са и други народи. Разбира се, древните римляни е нямало как да знаят за хранителните стойности на морските деликатеси и са ги консумирали предимно заради вкуса им.

Деликатеси като омари и скариди на робите не са били позволени. Тази храна е била достъпна само за знатните особи и аристокрацията.

В древен Египет е имало и много храна от ракообразни. Някои от тях са се запазили почти непроменени до днес.

В Япония са се хранели предимно с морски дарове в сурово състояние. Целта на това е била да не се разваля натуралния им вкус и хранителни им свойства и вещества да не са унищожават при обработката. Китайците пък са ги подготвя с много подправки.

В скандинавските страни на почит са супите от морски дарове, а в Русия - варените раци. Европейската мода на масата да присъстват блюда от омари и лангусти въвела по време на царуването си Екатерина. Императрицата гощавала с блюда от скариди с маково семе и омари, печени с вино от френско грозде и ананас.

В съвременните ресторанти за морски деликатеси има аквариуми с живи риби, раци, омари. Това убеждава посетителите в свежестта на продуктите, а също им позволя и сами да изберат храната си.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати