Босилекът подобрява паметта и концентрацията

Босилек

С напредването на възрастта при всеки човек настъпват промени – външната промяна е само едната страна на нещата. Паметта постепенно отслабва и съхраняването на информация става все по-трудно – започваме да изпускаме незначителни факти и детайли.

В случай, че имате някакви проблеми с паметта, най-добре е да се обърнете към специалист, тъй като сами няма да можете да прецените каква е степента на тяхната сериозност.

Ако елементарни действия, които иначе сте правили ежедневно, a днес не можете да си спомните, не се колебайте да посетите специалист. Отидете на лекар и ако чувствате объркване и дезориентация.

Разбира се народната медицина е чудесно средство да помогнете на паметта. Има много подправки, на които можете да се доверите и които да използвате за възстановяване на паметта. Една от най-популярните е босилекът.

Той се използва много често в кулинарията и е сред най-обичаните подправки, защото има приятна миризма. Според различни тестове, вдишването на аромат на босилек, подтиква изявата на бета-вълните в енцефалограмата.

Чай

Това всъщност е индикация за повишена мозъчна активност. Напълно достатъчно е да си купите масло от босилек и да го нанасяте на дрехите си.

За още по-голям ефект капнете няколко капки в ароматизатора си – така цялата стая ще ухае на босилек и всички ще можете да се възползвате от неговите полезни свойства.

Специалистите по ароматерапия препоръчват маслата да не се нанасят директно върху кожата, тъй като са много силни. Не само маслото от босилек помага за възстановяване на концентрацията и подобряване на паметта.

Могат да се използват още масло от мента, розмарин, исоп. Ароматерапията може да помогне при много неразположения, включително проблеми със съня, отпадналост и дори грип.

Маслото от бор, мента, кедър, евкалипт имат много добро влияние върху дихателната система и се препоръчват от специалистите по ароматерапия за по-студените месеци, когато страдаме от грип.

Упоритата кашлица може да се изцери с маслата от лайка или мащерка. При проблеми със съня, се препоръчва маслото от лавандула – само една–две капки се капват на кърпичка, която се слага на нощното шкафче. Специалистите предупреждават да не се прекалява с тази миризма, тъй като е възможно да има обратния ефект.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати