Бьоф Строганов носи името на дипломат

Бьоф Строганов

Руското ястие, приготвено от крехки късчета говеждо месо и палято със сметанов сос "Бьоф Строганов", е измислено за кулинарно състезание.

Първата рецепта за блюдото е записана официално през 1861 г. в готварската книга на Елена Молоковец.

Но ястието е създадено преди това от готвач на служба при руския дипломат и генерал граф Павел Александрович Строганов(1795-1891 г.). Той е последният от рода Строганови и е известен с това, че по негов проект е основан Одеският университет.

Рецепти от запържени меса със заквасена сметана обаче са доста типични за средновековната кухня на руснаците.

Пиле Строганов

Ястието "Бьоф Строганов" представлява крехко говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени изделия.

Парчетата месо първо са запържени и задушени със сметана лук и домати. Блюдото може да се гарнира с картофи, но в оригиналната руска рецепта се сервира с юфка или каша от елда.

Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят. Последвала вариация на този прословут кулинарен шедьовър е Пиле Строганов, което се приготвя с крехки пилешки късчета и е добър вариант за хората, които предпочитат по-леки меса.

За първи път ястието се появява в края на XIX в., не по-рано от втората половина на 90-те години.

След падането на имперска Русия ястието добива голяма популярност в Китай, преди началото на Втората Световна Война. А след 1950 г. става любимо и на американците.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Име
Име
19.05.2014 19:54
Пълна простотия,цветът му е червен заради доматеното пюре, и няма никакви гъби или ориз.Месото се реже на жулиени и т.н.
1
1