Ечемикът е храна чудо! Съдържа 12 аминокиселини

Ечемик

При заболявания като астма, артрит, импотентност, проблемна кожа, анемия, затлъстяване, при запек, диабет тип 2, високо артериално налягане, сърдечно-съдови или бъбречни заболявания трябва да научите повече за ползите от консумацията на ечемик.

Проучвания от последните години посочват, че той регулира нивата на кръвна захар. Едно проучване от 2010 година в Холандия доказа ползите на ечемика за регулиране на кръвната захар. За целта на проучването участвали 10 здрави мъже, половината от които е трябвало да консумират ечемик по време на вечеря, а за закуска са приемали по 50 г захарни продукти.

Установено било, че мъжете са имали 30 % по-добра чувствителност към инсулин. Освен това всички знаем, че в Япония белият ориз е основна храна. Изследователите от Университета в Токушима установили, че нивата на кръвна захар у хората намаляват значително при тези, заменили белия ориз с ечемик.

Здравните ползи от ечемика се дължат до голяма степен на осемте аминокиселини, съдържащи се зърната, като Витамин С в него прави организма здрав и борбен срещу различни грипни състояния. В него се съдържат и фибри, които гарантират здравето на нашето тяло в дългосрочен план. Той подпомага изпразването на червата, поддържа ги чисти и така ги предпазва от развитието на рака на дебелото черво, както и появата на хемороиди.

Ечемик

Ечемикът също много успешно предотвратява появата на камъни в жлъчката и осигурява нормално отделяне на жлъчна киселина, което пък повишава чувствителността към инсулин (това поддържа нормално ниво на кръвната захар) и понижаване нивата на триглицеридите.

Ечемикът също предпазва от остеопороза, при която костите са слаби и чупливи, понеже той съдържа мед и фосфор, които са гаранция за добро здраве на костите и зъбите. Медта е необходима за образуването на хемоглобин (пренася кислорода в организма) и червени кръвни клетки. Доказано е, че в зрънцата на ечемика има 11 пъти повече калций от млякото. Съдържа се и манган, който освен че поддържа здрави кости, е важен и за предпазване от анемия.

Ечемикът е много полезен и при хора с повишен холестерол и артериално налягане. При поредното проучване при възрастни с такива оплаквания, които били подложени на диета, включваща и ечемик, са отчетени много добри резултати. А именно - констатирано е намаляване на кръвното налягане и нивата на лошият LDL холестерол и триглицеридите. Благодарение на това се намалява и рискът за сърдечносъдови проблеми.

Ечемик

Ечемикът подпомага храносмилателния процес и по този начин регулира телесното тегло. Някои сортове ечемик се усвояват по-бавно и така поддържат организма сит и той успява да се пребори с излишните килограми.

Ечемикът може да се приема като добавка към салати, супи, различни готвени ястия с месо или без.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати