Цариградско грозде – ценен източник на витамини

Цариградско грозде

Цариградското грозде представлява сноп от малки кръгли до крушовидни плодове, приличащи на касис, с разнообразен цвят, аромат и форма. Този сорт грозде расте в умерения климат на Европа, Северна Америка и Сибир, където лятото е влажно, а зимата - люта и студена. Представлява широколист храст с височина 4 – 6 метра, чиито плодове имат сладникав и тръпчив вкус.

Различаваме индийско цариградско грозде, известно още с името Amla, чиито плодове са със светлозелен цвят и доста кисел и горчив вкус. Другият вид е така наречената перуанска череша, родом от Южна Америка, при която зърната са по-малки с оранжево-жълт цвят.

Цариградското грозде, наричано и немско грозде, е изключително богато на антиоксиданти, полифеноли и витамини.

Плодът е нискокалоричен, като 100 грама грозде осигуряват 44 калории, богати са на флавони и антоцианини, за които е установено, че имат добър ефект в борбата със злокачествените заболявания, а действат добре и при различни възпаления и неврологични заболявания.

Съдържащите се антиоксиданти пък пречистват организма, като го предпазват от вредните влияния на токсини, тежки метали и други. Такъв антиоксидант, откриващ се в цариградското грозде, е аскорбиновата киселина (Витамин С). В 100 грама немско грозде се съдържа 46% от необходимия дневен прием, който подпомага организма да развива имунитет срещу инфекциозни агенти и различни вредни съединения в тялото.

В състава на малките и вкусни плодчета, от които се получава вкусно сладко и мармалад, се съдържа и Витамин А, наричан още витамин на растежа. Той осигурява нормално зрение, растеж на младият организъм, развитието на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавиците, регулира дейността на щитовидната жлеза, оказва противосклеротично действие и други. А в комбинация с наличните антиоксиданти предпазва белите дробове от вредни влияния, както и от развитието на рака на устната кухина.

Немско грозде

Тук се съдържат още малко количества етерични витамини като пиридоксин (Витамин В6), пантотенова киселина (Витамин В5), тиамин (Витамин В1) и други.

Витамин В5 е водноразтворим витамин, чиято основна роля е участието в производството на енергия за клетките, той е необходим за удължаване продължителността на живота. Участва активно в обмяната на мазнините и въглехидратите, регулира дейността на нервната система и моторната функция на червата, необходим е за поддържането на кожата и лигавиците и помага за зарастването на раните. При неговия дефицит са налице дерматити, депигментация, спиране на растежа и други.

Витамин В6, от своя страна, е необходим освен за нормалното развитие на нервната система и черният дроб, но и за формирането на червени кръвни клетки и клетките на имунната система. По тази причина приемът му е важен при някои анемии, чернодробни заболявания, при допълнителна терапия при лечение на алкохолизъм, изгаряния, метаболитни нарушения, хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза ) и други.

А Витамин В1 е необходим също за нормалното функциониране на организма. Необходим е за разграждането на мазнините, за нормалното функциониране на сърцето и нервната система. Той има функция още да превръща кръвната захар в енергия, като по този начин дава сили на организма.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати