Отбелязваме Световния ден на бургера
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Отбелязваме Световния ден на бургера

Отбелязваме Световния ден на бургера

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Световен ден на Бургера
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

На 23 август се отбелязва Световният ден на бургера, който е най-любимата храна на американците и много популярен у нас и по целия свят.

За първи път популярният бургер е приготвен в немския град Хамбург, а в класическия си вид е приготвен в САЩ, след като германците решили да смилат месото за пържолата, за да я направят по-мека за консумация.

Новият специалитет дълги години е наричан хамбурска пържола, след което за по-кратко хората започнали да го наричат хамбургер.

От първата си поява през 1880 година до днес бургерът претърпява много промени, като в различните места по света се сервира по различен начин.

И до ден днешен американците продължават да бъдат нацията, която е най-голям фен на бургера, като за една седмица в САЩ се изяждат по три бургера на човек, а за една година в страната се хапват близо 14 милиарда бургера.

Преди няколко години именно американец постави световен рекорд за най-много изядени бургери, след като хапна своя 25-хиляден Биг Мак.

57-годишният Дон Горске от щата Уисконсин се е появявал няколко пъти в документални филми, показващи последиците от редовната консумация на храни от заведенията за бързо хранене.

Американецът е бил на 19 години, когато изядените от него бургери са били 1000. След това е започнал да записва броят на изядените от него бургери.

През 1982 година се приготви най-големият бургер в света от 10 000 души.

Най-скъпият бургер е струвал 10 000 долара, като сред съставките му са били специален сорт говеждо и трюфели, а покритието му е било от 24-каратово злато.

Най-епичният бургер е съдържал 140 000 калории и е бил приготвен от 9 килограма бекон, 6 килограма смляно говеждо месо, 5 килограма други колбаси и две питки хляб, които тежали по 4.5 килограма.

Ново проучване показа, че Бангладеш, Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд също попадат сред страните, където бургерът се консумира доста често.

Българите също са сред нациите, които харесват бургерите, но тези сандвичи и до днес не успяват да изместят познатата пица, която е най-любимата храна на нашенеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати