Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Отбелязваме Деня на бургера

Отбелязваме Деня на бургера

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Консумация на бургери

На 24 август се отбелязва Денят на бургера, който е най-любимата храна на американците и много популярен у нас и по целия свят.

За първи път популярният бургер е приготвен в немския град Хамбург, а в класическия си вид е приготвен в САЩ, след като германците решили да смилат месото за пържолата, за да я направят по-мека за консумация.

Новият специалитет дълги години е наричан хамбурска пържола, след което за по-кратко хората започнали да го наричат хамбургер.

От първата си поява през 1880 година до днес бургерът претърпява много промени, като в различните места по света се сервира по различен начин.

И до ден днешен американците продължават да бъдат нацията, която е най-голям фен на бургера, като за една седмица в САЩ се изяждат по три бургера на човек, а за една година в страната се хапват близо 14 милиарда бургера.

Преди няколко години именно американец постави световен рекорд за най-много изядени бургери, след като хапна своя 25-хиляден Биг Мак.

57-годишният Дон Горске от щата Уисконсин се е появявал няколко пъти в документални филми, показващи последиците от редовната консумация на храни от заведенията за бързо хранене.

Американецът е бил на 19 години, когато изядените от него бургери са били 1000. След това е започнал да записва броят на изядените от него бургери.

През 1982 година се приготви най-големият бургер в света от 10 000 души.

Най-скъпият бургер е струвал 10 000 долара, като сред съставките му са били специален сорт говеждо и трюфели, а покритието му е било от 24-каратово злато.

Най-епичният бургер е съдържал 140 000 калории и е бил приготвен от 9 килограма бекон, 6 килограма смляно говеждо месо, 5 килограма други колбаси и две питки за бургери, които тежали по 4.5 килограма.

Ново проучване показа, че Бангладеш, Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд също попадат сред страните, където бургерът се консумира доста често.

Българите също са сред нациите, които харесват бургерите, но тези сандвичи и до днес не успяват да изместят познатата пица, която е най-любимата храна на нашенеца.

Вижте още:

- Как правилно се сглобява бургер и сандвич;

- Любопитни факти за бургерите;

- Кога празнуваме деня на чийзбургера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати