Благотворителна кампания набира храни за бедните

Хранителна банка

По случай Световния ден за борба с глада Българската хранителна банка организира този уикенд кампания за набиране на храни, която ще бъде подпомогната от няколко търговски вериги в София.

В рамките на инициативата 1 килограм доброта се очаква да бъдат подпомогнати близо 1.5 милиона българи, които живеят около прага на бедността.

Даренията за бедните ще се събират под формата на хранителни продукти за хората в нужда. Всеки желаещ може да остави храна в хипермаркети Карфур в The Mall, Paradise или Bulgaria Mall, както и в супермаркети Пикадили в Mall of Sofia, Сердика Център и City Center Sofia тази събота и неделя.

От Организацията напомнят, че всяка година у нас и в Европа се изхвърлят близо 80 тона годна за консумация храна, която може да изхрани цялото население на България за 7 години.

Според данните в страната близо 400 000 деца не се хранят редовно и гладуват.

Групите с най-висок риск от бедност са децата, самотните пенсионери с ниски доходи, многодетните семейства и хората с увреждания.

Боб

В резултат на икономическата криза доходите на всяко трето семейство са спаднали, като 29% от тези хора са намалили разходите си за храна, а 8% от тях пропускат едно от основните хранения за деня.

България се нарежда на трето място по бедност в Европа, но в същото време попада сред челните места от страните в Европейския съюз, които изхвърлят най-много храна.

С всеки пакет от дарена храна ще бъдат нахранени деца, възрастни хора и семейства в нужда. Желаещите могат да се включат и като доброволци в раздаването на информационни материали, описването и пренасянето на храните.

Храните, които Българската хранителна банка ще приема, са мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, яйца, зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, захар, кафе, чай, вода, консерви, шоколад и мед.

Храните трябва да са охладени, да притежават необходимите документи за произход и да остават поне 10 дни от крайния им срок на годност.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати