Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горските ягоди лекуват и разкрасяват

Горските ягоди лекуват и разкрасяват

МаринаМарина
Джедай
15642

За здравословните ползи на горската ягода се говори още от Древността, когато римляните са използвали нейните пречистващи и освежаващи качества. Тя е многогодишно тревисто растение с късо стебло и листа, разположени в кръг.

Голямата терапевтична сила на горските ягоди се крие в наличните малки жълти точки по плодовете, като трябва да се има в предвид, че при някои хора може да причинят алергична реакция.

Сокът от ягодата се препоръчва при лечение на чернодробни заболявания като хепатит и цироза, като се стимулира чернодробната дейност и се насърчава подновяването на чернодробните клетки и тъкани. Препоръчително е да се приема на празен стомах по три чаши дневно.

Дивите ягоди са много полезни и при болни от диабет, атеросклероза (налице са мастни отлагания по вътрешната страна на артериалните съдове на организма, като ги стеснява) и при хора с повишени нива на холестерола. Смята се, че 12 дневен прием на тези ягоди облекчава симптомите и подобрява състоянието. При ревматизъм консумацията трябва да е също толкова продължителна, като е желателно да се вземат слънчеви бани всеки ден за около час.

Освен тези си качества, горските ягоди много успешно участват в лечението на кожни заболявания като акне, дерматоза, псориазис, като премахват от тялото токсините чрез урината, потта и изпражненията.

Приемът на ягоди се препоръчва през летните и горещи месеци, защото се счита, че увеличава устойчивостта на тялото на високи температури. Горската ягода има охлаждащ ефект и стимулира нервната система, действа добре при умора, обща слабост, безсилие. Освен това ягодите изглаждат бръчките и освежават кожата, като те могат да се направят на пюре и да се нанесат като маска върху кожата на лицето.

Хубаво е горските ягоди да се ядат на гладно и то вечер, когато детоксикиращият ефект е по – силен за поне 7 – 10 дни, като през този период е желателно да се избягва приемът на месо.

Ако обаче се смесят ягодите с мед се постига един добър слабителен ефект при хора със запек.

Ягодите са много полезни и могат да се консумират цели, направени на пюре и използвани за маска, изцедени за направата на сок или пък изсушени заедно с листата за приготвяне на чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати