Здравословни ползи от бразилски орех

МаринаМаринаДжедай
Бразилски орех

Горите на Амазония са родното място на някои уникални растителни видове, какъвто е бразилският орех. Бразилските дървета обитават тропическите дъждовни райони на Бразилия, Боливия, Перу, Колумбия, като интересен е факта, че всъщност не Бразилия е най–големият производител на вкусните ядки, а Боливия.

Те, освен че са едни от дърветата с най–дълъг живот (предполага се от 500 до 700 години ), са и едни от най–високите, достигайки 50 метра. Всяко дърво дава годишно около 300 шушулки, всяка от които тежи близо 2.5 кг. и съдържа в себе към 20 ядки.

Бразилският орех се използва за направата на различни ястия, в сурово или термично обработено състояние се яде, както всички други ядки. Те са изключително калорични, но съдържат и много важни минерали, витамини и антиоксиданти.

Носят в себе си много селен, който предотвратява клетъчните увреждания, както и магнезий и тиамин. А съдържащите се в него флавоноиди се борят срещу развитието на злокачествени заболявания.

Както казахме, този орех е доста калоричен, като 100 грама от него се равняват на 687 ккал, а съдържанието на мазнини е 68 – 69 на 100. Тези мазнини обаче са полезни за сърдечносъдовата система, те не се натрупват и не са вредни и именно те спомагат за намаляване нивата на лошият LDL холестерол и повишават добрият HDL холестерол. И въпреки това съветите на специалистите са да не се прекалява с хапването на бразилски орех.

Бразилски орехи

Съдържанието на селен е доста високо, приблизително около 544 мгр, като се смята, че тази съставка подпомага правилното функциониране на сърдечносъдовата система и предотвратява появата на различни заболявания.

Има проучвания от районите, където се отглежда този бразилски орех, в които се посочва, че там населението рядко страда от заболявания на сърдечната система. Още селенът предотвратява развитието на рак на гърдата, на простата и други.

Подпомага и правилното функциониране на щитовидната жлеза и поддържа имунната система. Но за здравето на децата дневната препоръчителна доза е от 45 мгр, а за възрастни 400 мгр. С други думи 3-4 ядки на ден са предостатъчно за възрастен човек.

По тази причина не бива да прекалява и да ядете такива ядки постоянно, а предозирането причинява крехки и бели нокти, падане на косата, обрив, раздразнителност, стомашни болки и други.

В тези орехи се съдържа и една много важна аминокиселина, наречена метионин. Тя се открива само в бразилският орех и играе съществена роля в борбата с различни хронични заболявания, при цироза на черният дроб, предпазва от преждевременно стареене и други.

Бразилският орех е много вкусен и полезен, по тази причина е хубаво от време на време да се наслаждавате на вкусът му, но в никакъв случай да не прекалявате. Той е доста калоричен и богат на селен, който обаче във високи дози става токсичен.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати