Пет важни хранителни съставки за човешкото здраве

Витамини

Всички знаем, че приемът да достатъчно количество витамини, минерали, белтъци, мазнини и въглехидрати ни прави здрави, устойчиви и щастливи.

Наред с всеизвестните Витамини А, Витамин В-комплекс, С, D, Е, както и минералите Цинк, Селен и т.н. съществуват и няколко други, много важни за правилното развитие на човешкият организъм, витамини.

Такива са различни антиоксиданти, аминокиселини и минерали.

Кверцетинът е естествен биофлавоноид (от рода на антиоксидантите), който помага на организма да абсорбира Витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, каквито са портокалите, грейпфрутите и лимоните, също и в боровинките, малини, къпини, червено грозде и виното.

Биофлавоноиди има и в соята под формата на изофлавони, а в жълтия лук, зелето, броколите се откриват флавоноли (част от групата на биофлавоноидите). Това са мощни антиоксиданти, които има противовъзпалителни свойства и се използва за лечение на артрит, автоимунни заболявания (Диабет тип I, Базедова болест, Тореоидит на Хашимото и др.), астма, катаракта (перде на окото).

Витамин

Глутаминът е също една по-слабо известна аминокиселина, която обаче е изключително важно хранително вещество, поддържащо доброто общо състояние на организма и подпомагащо функционирането на червата. Премахвайки вредните бактерии и амоняка от тялото, тя защитава лигавицата на стомашно-чревния тракт и така предотвратява появата на възпалителни заболявания на червата.

Глутатионът е продукт на три важни аминокиселини и е протеинът, който пречиства организма от токсини, които биха увредили неговите клетки. Той също регулира дейността на други антиоксиданти – Витамин А, С и Е. В някои случаи на недостиг на глутатион се стига до лошо отражение върху опорно-двигателния апарат, нервната, ендокринната и имунната система.

Куркуминът е активното вещество на индийската подправка куркума. Той се използва много в медицината заради антиоксидантните си свойства, противовъзпалителни действия, възможността му да предпазва организма от малария, за зарастване на рани, лечение на хронична болка и, не на последно място, възможностите му да лекува и предпазва от развитието на около 40 вида злокачествени заболявания. Има и доказани ползи за превенция на болестта на Алцхаймер с близо 70 %, а освен това той е мощен антидепресант.

От минералите особено ценни за организма, но малко известни, е стронцият. Той е изключително полезен при заболявания като остеопороза и предотвратяване на фрактурите от нея, като подпомага изграждането на костни структури.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати