Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ципурата на фурна е най-вкусна така

Ципурата на фурна е най-вкусна така

Ципура на фурна
Снимка: Диана Костова

Преди същинското готвене необходимо е да почистите хубаво рибите, които ще приготвяте. Измийте ципурите, след като отстраните вътрешностите.

Полейте рибите с ябълков оцет или лимонов сок – отвътре и отвън, след което ги оставете в гевгир, за да се отцедят хубаво. Нека постоят поне половин час. Посолете ги, преди да започнете да ги приготвяте.

Ципурата на фурна трябва да направите в тава, в която сте сложили хартия за печене. Ако не ви се намира такава, можете да използвате алуминиево фолио. Около 30 минути са достатъчни за изпичане на рибата – не е необходимо ципурата да се препича. Ето и рецептите, които сме избрали.

Ципура с доматен сок и кора от лимон

печена във фурна ципира
Снимка: Ваня Георгиева

Необходими продукти: ципура, 4 скилидки чесън, доматен сок, кора от лимон, олио, девесил

Начин на приготвяне: Вече почистените риби се намазват с олио или зехтин и се поръсват с девесил. Сложете предварително почистени и намачкани скилидки чесън в коремната кухина на рибата. Лимонът, който добре сте измили, настържете на ситно ренде – хубаво е да използвате само жълтата част на кората.

Сложете от настърганата кора отвътре, в корема на ципурата и отвън. Наредете ципурите в тавата и налейте доматен сок, като към него се добавят малко сол и девесил за аромат. По желание може да сложите и черен пипер. Печете наоколо 200 градуса.

Следващата рецепта е с орехи – може да ви се стори странна, но става много вкусна. Ето и какви са необходимите продукти.

Ципура с кисели краставички

сурова ципура
Снимка: Ваня Георгиева

Необходими продукти: ципура, 2-3 кисели краставички, 100 г орехи, 3-4 моркова, ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, магданоз, сол, олио

Начин на приготвяне: След като сте изчистили ципурата, намажете я хубаво с мазнина. Морковите се нарязват на тънки шайби и се подреждат в корема на рибата.

Киселите краставички трябва първо да се отцедят, след което се нарязват на жулиени и също се слагат в коремчето на ципурата. Орехите и магданозът се нарязват на ситно и с тях се поръсва рибата – отвътре и отвън. Слагате рибите в тавата и наливате бялото вино. Печете в силна фурна.

Освен на фурна, ципурата може да бъде приготвена по много начини, затова препоръчваме да разгледате още следните рецепти за:

- ципура на тиган;

- ципура на скара;

- ципура по гръцки;

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest