gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Маниока - любимата африканска храна

Маниока - любимата африканска храна

Маниока
Класически капак за микровълнова - 29см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
6.79 лв.
Виж ››

Маниоката е тропическо растение, суровина за направа на хранителния продукт тапиока. Тя може да се консумира сурова, сготвена, а от корените ѝ се извлича нишесте. Семената също се консумират.

Продуктът тапиока е сред любимите хранителни продукти на африканските народи. Това се обуславя както от прекрасните му вкусови качества, така и от факта, че той задоволява 1/3 от хранителните нужди или по-точно казано – около 500 милиона души оцеляват благодарение на този продукт. Освен в Африка, растението маниока е разпространено и в Южна Америка.

Тапиока има неутрален вкус и високи хранителни качества. В страните, в които се отглежда маниока, тапиока е основна съставка на хляба. При приготвянето на ястия се комбинира с кокосово масло, кондензирано мляко и много други сладки и солени хранителни продукти.

Пържена Маниока

Има много видове маниока, разделени на такива с горчиви и такива със сладки корени. Само корените на сладките маниоки са ядливи, но пък са бедни на протеини и хранителни вещества. Това обаче ги прави подходящи за съчетание с други съставки, като например мляко.

Като предимство се определят високите нива на желязо и витамин B. Корените са дълги и заострени, с твърда, бяла или жълтеникава вътрешност. Тя е богата на скорбяла и големи количества калций, фосфор, както и витамин С.

Най-широко е разпространението на тапиока в Бразилия. Консумацията и се е превърнала в нещо като мода и доходоносен бизнес, както там, така и в много региони извън страната.

Корен Маниока

Тапиоката често се свързва с постни ястия и диети. Тя обаче е полезна и здравословна храна, носеща много ползи за човешкия организъм.

Консумацията и зарежда тялото с енергия, като му носи големи количества въглехидрати. Освен това в нея има много ниски нива на холестерол и мазнини, което я прави подходяща храна за диети и за хора, страдащи от висок холестерол.

В маниоката и всички нейни производни се откриват още така необходимите за човешкото тяло диетични фибри. Приемът им има способността да намалява риска от лошия холестерол и този от рак на дебелото черво. Използва се и както и превенция на всякакви сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати