gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Нови етикети за хляба – няма да поскъпва

Нови етикети за хляба – няма да поскъпва

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Хляб
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

От следващата година върху хляба ще се поставят нови етикети, чийто шрифт ще е по-голям и ще носи повече информация за качеството и формата на продукта.

Новината бе съобщена от председателката на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново - Жени Сапунджиева.

Председателката съобщи още, че в хлебопроизводството страдат от липса на кадри и инвестиции.

"Преди време австрийците ни казваха да въведем поточни линии, защото няма да сме зависими от работниците, защото машините не боледуват, но инвестицията е твърде висока. И така лутаме се между двата фактора - работната ръка и инвестициите, това са двата големи проблема на сектора" – обясни Сапунджиева.

Следващата седмица Агенцията по безопасност на храните ще организира във Велико Търново обучителен семинар, на който ще станат ясни новите изисквания в хлебопроизводството.

Сапунджиева добави и че заявките за покачване на хляба от страна на производителите няма да се сбъднат и цената на насъщния няма да се променя.

Цена на хляба

Миналата седмица родните хлебопроизводители поискаха цената на хляба да скочи, тъй като дъждовете тази пролет са увредили качеството на реколтата.

"Дали има проблем с качеството на зърното ще разберем едва през септември, когато всичко е ожънато. Тогава ще се направят тестове за хлебопекарните качества на пшеницата от новата реколта" – каза председателката на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.

По думите ѝ цената на хляба у нас наистина е прекалено ниска в сравнение с цените на останалите страни-членки на Европейския съюз, но тя се определя съобразно средните месечни доходи на българина.

Сапунджиева бе подкрепена и от председателката на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева, която каза, че искането за покачване на цената на хляба е спекулация.

Според Кукушева състоянието на пшеницата и тази година ще е добро, въпреки обилните дъждове, като Европейската комисия очаква реколтата за 2014 година да е 4.8 милиона тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати