gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от естрагона

Здравословни ползи от естрагона

Естрагон
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Билката естрагон има много видове. С най-забележителни качества се отличават френските и руски видове. Те са изключително популярни както в кулинарията, така и в народната медицина. Изтънченият вкус и аромат на билката са в невероятна комбинация с множество ползи за здравето.

Здравословните ползи от естрагона са наистина изненадващи. Той ги дължи на съдържащите се в него витамини и минерали. В един стрък от билката се откриват витамините A, B и C, както и калий, калций, желязо, магнезий и цинк.

В миналото лекарите са използвали естрагон в борбата с болката в зъбите. Болкоуспокояващите му функции се дължат на веществото евгенол. Предполага се, че то намалява и възпалението на венците – състояние, придружаващо всеки зъбобол.

У нас най-популярен е турският естрагон. Изследвания сочат, че той е богат на антиоксиданти. Те ограничават дейността на свободните радикали, намаляват в пъти темповете на стареене и не позволяват развитието на ракови образувания.

Една от наскоро откритите функции на билката е способността и да бори Стафилококус ауреус и Ешерихия коли. Става ясно, че растението може да редуцира броя на бактериите, причиняващи тези състояния.

Това може да нареди естрагонът сред консервантите на храни, подобни на сиренето в бъдеще. Така ще се намери природен заместител на вредните и синтетични продукти, масово използвани в момента при консервиране.

Друга интересна функция на естрагона е способността му да спира хълцането. Това става, като се сдъвчат няколко листа от естрагон или като се приемат 3-4 капки масло от растението върху бучка захар. Проблемът изчезва на момента.

Сух Естрагон

Естрагонът също така е билка, подходяща за трениращи и най-вече – за културистите. Редовният и прием подобрява и засилва абсорбцията на веществото креатин, което им е така необходимо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати