Пет храни, които промениха света

олио от рапицата е сред революционните храни

Нещата, които променят света, са най-вече базирани на новите технологии, като генното модифициране. То, в основната му същност, е прецизно изолиране на ген от дадено растение, който се присажда в друго растение. Така, целенасочено се променя неговата функция и генетичен код. Генно модифициране се прилага и на животни.

Генно модифицираните храни променят света. Ето кои са петте храни, които промениха света:

„Flavr Savr” – Доматите, създадени през 1994 година, са първият генно модифициран продукт. Те са по-качествени и по-трайни. Не се налага да се берат зелени, тъй като времето да узреят на корен е много по-кратко. Освен това са и много по-вкусни.

гмо домати

Bt-царевица и картофи – След доматите, през 1996 година се създава царевица с присаден ген от бактерията Bacillus thuringiensis. В нея тя действа като естествен инсектицид, като по този начин не се налага пръскане с химически инсектициди. Това предпазва околната среда от отравяне и вредни емисии, вредящи на човешкото здраве.

След още две години се създават и картофи с инсектициден ген. Един учен - д-р Арпад Пущай установил, че консумацията им може да обърка растежа на човешкото тяло. Историята обаче се потулва, а Пущай е лишен от изследователските си права.

Рапица – От семената от рапица се извлича рапичното олио. Генно модифицираното растение е устойчиво към пестициди. Проблемът е, че се разпространява бързо и на голямо разстояние от засажденията си. Така, тази и устойчивост може да се предаде на плевели, с които борбата след това би била изключително трудоемка.

жълт ориз, който променя света

Златист ориз – Създаден праз 2000 година, златният ориз има изкуствено вкарани в състава си витамин А и бета каротин от моркови. Това го прави изключително полезен, на фона на всички заболявания, причинени от липсата на тези елементи.

Ориз „Sahbhagi Dhan" – Този устойчив на суша ориз се нуждае от минимални количества вода, в сравнение с останалите сортове. Това го прави подходящ за отглеждане в тропическите страни в Югоизточна и Южна Азия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати