Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мощен детокс на тялото с глухарче!

Мощен детокс на тялото с глухарче!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Глухарче

Глухарчето освен познат плевел е и невероятно силна билка. Нейните здравословни сили за незаменими с никое друго растение.

Глухарчетата цъфтят през месец април. Когато това премине, те се превръщат в любимата на малчуганите пухкава бяла топка, разнасяна от вятъра.

Една от основните функции, за които се използва глухарчето, е детоксикиращият му ефект. То помага при състояния на анемия, авитаминоза, атеросклероза, диабет, липса на апетит, проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, както и храносмилателната система.

Отварата от глухарче пречиства организма, а продължителният му прием подтиква правилната обмяна на веществата. С него се правят и компреси при ставни и артритни заболявания, умора и кожни проблеми.

Освен използвано като билка, глухарчето влиза и в някои кулинарни рецепти. То се добавя освен заради интересния си вкус, така и поради съдържанието си на много ползотворни вещества. Горчивите съставки в него стимулират производството на жлъчен сок. В най-големи количества се откриват те в корените му. Именно горчивите вещества в глухарчето спомагат за детоксикацията на организма. Освен това ускоряват процеса на храносмилане.

детоксикация

При запушване или възпаление на жлъчните канали глухарчето е пръв помощник. Калият в листата му пък има диуретичен ефект. Поради това обаче не се препоръчва да се приема преди лягане. Също така е възможно млечният сок на растението да предизвика алергична реакция.

През есенните месеци глухарчето е с най-високо съдържание на инулин. Ето защо то е силно препоръчван зеленчук при диабет.

Всички части на глухарчето са използваеми. Те се приемат както пресни, така и сушени. С лечебна цел всекидневно се приема салата или сок от глухарче. Чаят от растението също е добра идея. За целта 2 ч.л. листа и корени се варят в 300 мл вода за 10 мин. Приема се по 2-3 чаши дневно.

При артритни заболявания и болки успокояващо действа чай, приготвен от глухарче, коприва, бреза и върбова кора. 2 с.л. от смесените им листа се запарват в 300 г вода за 10 минути, след което сместа се прецежда.

За външно приложение срещу брадавици и мазоли се натрива сок от пресни глухарчета. Той се получава при пресоване на свежите растения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest