gotvach.bg»Статии»Любопитно»Трюфелите - по-ценни от златото

Трюфелите - по-ценни от златото

Черен трюфел
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

В наши дни трюфелите са символ на благосъстояние и богатство, но това не винаги е било така. Трюфелите са били използвани от древните гърци и римляни като афродизиак. По-късно през Средновековието от тях са се възползвали само селяните.

По време на Ренесанса вкусните трюфели са били преоткрити и влизат с пълна сила в европейката кухня. В наши дни трюфелите по-често се използват като добавка – цената им е изключително висока.

Причините за това са всъщност няколко – на първо място те се намират доста рядко, а и растат при определени климатични условия. И макар да има стотици видове от тези подземни гъби, едва няколко от тях са истински ценени и търсени.

Следващата причина за високата цена на тези гъби е трудността, която се създава при тяхното намиране. За да се намерят трюфели, са необходими обучени кучета, като най-често се използват дребни породи, които са достатъчно пъргави.

Преди да започнат да търсят подземните гъби, кучетата се обучават и преминават през тестове за кучешка интелигентност.

В миналото за намирането на трюфелите са използвани женски прасета, тъй като усещали миризмата на гъбите, но рискът, животното да похапне ценната находка, се оказва твърде голям. Търсенето на трюфели с прасета водело до доста големи загуби, затова започнало и обучението на кучетата.

Бял трюфел

Подобни кучета всъщност са изключително ценни и се продават само в специални развъдници – те имат родословие в професията. Според източници едно такова куче може да струва няколко хиляди евро.

Легенди се носят и за хората, които събират ценните гъби. Събирачите често тръгват със своите помощници, кучетата, когато падне здрач. Според някои легенди съществуват скрити календари, върху които големи майстори са отбелязвали местата, където са намирали тези ценни гъби, а също и датите, когато са се „появили“.

Смята се дори, че за търсенето на трюфели от значение са и фазите на луната. Трюфелите се събират в определени месеци – различните видове се търсят през различно време от годината. Черният летен трюфел, например, се търси през месеците от май до септември. Цената му стартира от около 200 евро за килограм.

Черният зимен трюфел пък се търси между декември и март – цената му започва от 1000 долара за килограм. Белият трюфел съвсем заслужено може да се нарече шампионът в семейството на трюфелите – той е изключително рядък вид и за разлика от други видове трюфели не може да бъде отглеждан изкуствено.

Може да бъде открит между месеците септември и октомври, но само истински майстор-познавач може да уцели най-добрия момент за това. Трайността му е само няколко дни. Началната цена на белия трюфел е 3000 евро за килограм.

Преди известно време за най-скъп трюфел в света е смятан бял представител от тези гъби, с тегло 1 кг и 200 г. Той е продаден на търг за около 100 000 евро. Той обаче е победен от друг бял трюфел с тегло 1.5 кг, който е намерен край град Пиза и е продаден в Монако за 150 хиляди евро.

Твърди се, че купувачът, който е броил почти 100 хиляди евро за своя трюфел, го е изхвърлил, тъй като не е употребил гъбата веднага, а както стана ясно, трайността на белите трюфели е няколко дена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Жана
Жана
23.12.2014 03:22
Глупав и суетен е човекът... да дадеш 100 000 евро за един трюфел и после да го хвърлиш, когато знаеш, че по света има толкова бедни и безпомощни деца- това е престъпление! Което, както се вижда е било наказано справедливо!
2
2