Бразилски орех намалява риска от рак

Бразилски орех
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Бразилският орех съдържа най-голямо количество селен от всички ядки – той укрепва имунната система, помага при атеросклероза, ранен климакс и мъжко безплодие.

В бразилския орех има и фибри, както и протеини – при консумация на ядката, организмът се засища по-бързо и по този начин можем да намалим нежеланото тегло.

Бразилският орех е богат още на омега-6 мастни киселини, които пък намаляват значително опасността от сърдечно-съдови заболявания. Полезните съставки в ядката поддържат ниски нивата на холестерола, а това от своя страна намалява риска от сърдечен удар или инсулт. Ядката е подходяща за консумация и от хора, които имат недостиг на цинк.

Селенът, който се съдържа в ядката, е изключително важен антиоксидант – той предпазва организма от вредното въздействие и увреждането което причиняват свободните радикали. Бразилският орех има антиканцерогенни свойства, които могат успешно да предотвратят развитието на злокачествени тумори.

Правилната консумация на този вид ядка може да намали опасността от заболявания като рак на белият дроб, рак на дебелото черво, рак на гърдата или на кожата.

Здраве

Различни проучвания на бразилския орех посочват, че тази ядка е изключително подходяща за консумация от хора, които страдат от рак на простатата. Ядката може да помогне и по време на химио- и лъчетерапията, посочват проучвания.

Провеждат се множество изследвания, които се опитват да докажат, че селенът може да помага и при много други заболявания – това са болестта на Алцхаймер, катаракта, артрит и др.

Високите нива на селена, обаче, могат да предизвикат и обратен ефект – при натрупване в организма, може да усетите чувство на умора, разстроен стомах. Според някои източници е достатъчно на ден да се похапват до три-четири бразилски ореха, за да не натоварите тялото си с излишъци от селен.

Други полезни елементи, които се съдържат в бразилския орех, са калий и калций, витамин Е, магнезий. Смята се, че този вид ядки могат да бъдат от полза и за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати