Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на подправката Кардон

Кулинарна употреба на подправката Кардон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Употреба на Кардон

Кардонът е сред подправките, които не са толкова известни в кулинарните среди. Въпреки това, веднъж изпробван, той става лесно разпознаваем и обичан от всеки. Кардонът е любима подправка в Южна Европа, като най-често се използва в кулинарията на Италия, Испания и Франция.

Кардонът е растение от семейството на Сложноцветните, известен още като испански артишок. В Средиземноморието е култивиран още преди векове, докато в Северна Африка и Южна Европа масово се открива най-вече в некултивирано състояние. Подправката има много видове, част от които не се ядат. Сред най-популярните ядивни, които могат да се открият на пазара, са турският кардон, както и видът слонова кост.

В кулинарията най-често се използват стеблата на кардона. Цветните семена също се конумират, но те не се радват на голям интерес, тъй като не впечатляват с особен вкус. В Южна Италия и Сицилия за специалитет се смятат леко запържените стебла на кардона.

Друга ядивна част от растението са дръжките на кардона, напомнящи тези на целината. Берат се преди разцъфване, в края на зимата и началото на пролетта, тъй като тогава са най-вкусни. Те се приготвят както пържени, така и на пара.

Една от типичните рецепти с кардон идва от италианския регион Абруцо. Там, за традиционния коледен обяд, се приготвя супа с пилешки бульон и кардон и малки кюфтенца от агнешко или телешко месо, отново с растението.

Кардон

Освен това Cocido madrileño – традиционното ястие на Испания, няма как да добие необикновения си вкус, ако при приготвянето му не се прибави това така любимо растение. Като подправка пък се използват основните жилки на листата и главният корен на кардона. С него се овкусяват супи и ястия от дивечово месо, птици и различни видове риба.

Вкусът на кардона леко наподобява този на артишок. В състава му се откриват множество ензими. Това го превръща в перфектна съставка на някои сирена, на които придава лек цитрусов вкус.

Семената на кардона, които не са дотам ценени в кулинарията, намират приложение в производството на биодизел. Това става чрез извличане на масло от тях, което доста наподобява маслото от шафран и слънчоглед, използвани със същата цел. Освен това, от кардон се произвежда суровина за биопластмаса, спомагаща за опазване на планетата Земя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest