gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Морската сол е лек за десетки болести

Морската сол е лек за десетки болести

Морска Сол

Солта е един от най-важните елементи за човешкото тяло. Тя непрестанно участва в обменните процеси, които се извършват в него, като регулира сърдечната дейност и работата на бъбреците. Приеманите нужни количества от нея са важни за изпълнението на редица жизненоважни функции.

От доста време насам се говори за вредите, които носи приемът на познатата ни трапезна, натриева сол. Постоянно се търсят нови и нови заместители, като често се забравя най-старата и абсолютно безвредна алтернатива – морската сол.

Естествената сол от морето има състав, близък до кръвната плазма, поради което няма как да е вредна за човека. В състава и се откриват всички най-необходими, общо 65 химически елементи, като йод, магнезий, калий, калций, т.н.т.

У нас употребата на морска сол се ограничава до влагането и в киселото зеле. Много народи обаче отдавна са преминали към използването на натурална морска сол.

Тя се събира веднъж годишно, получена от изпаряването на морската вода под въздействието на метеорологичните условия. Обработката и се състои в измиване, изсушавани и наситняване – методи, запазващи активните вещества в нея.

Замяната на готварската сол с морска веднага нормализира кръвното налягане. Букетът от минерали в състава ѝ укрепва имунната система и активизира хранителните ензими. Ползите от нея са неизмерими и неизброими.

Ползи от Морска Сол

Освен че снабдява човешкото тяло с хранителни вещества, морската сол подпомага и тяхното прочистване. Елементите в нея регулират хормоналния обмен и успокояват нервния обмен, което намалява стреса.

Освен това морската сол дразни кожата и предизвиква реакции, поради което се използва в балнеологията, за предизвикване на прилив на кръв и обновяване на клетките.

С нея се помага на кръвта да се съсирва по-бързо, клетките на кожата да се обновят и раните и възпаленията да зараснат по-бързо.

С морска сол се лекуват всякакви по вид състояния. С нея се правят промивки на носа, при хрема, синузит и настинки. Разтворът от морска сол с вода убива микробите и прочиства носоглътката.

С нея се прави и гаргара на гърлото при настинки, болки в гърлото и затруднено преглъщане. За целта в две чаши топла преварена вода се прибавят 2 с.л. ситна морска сол и с полученото приложете гаргата.

Морска сол се използва още срещу целулит и токсини, под формата на вана или смес с душ-гела. Кожата и ставите също се лекуват с втриване на чиста морска сол. А солените вани, с добавен липов цвят в тях, успешно се борят с отоците в краката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руди
Руди
30.06.2014 17:52
Морска сол е тая дето я ползваме всеки ден, а другата е каменна и се добива на големи буци от солни мини каквито има в Румъния и после се надробява, тя е прозрачна като матово стъкло и се дава на добитъка като добавка.
0
1