Здравословни ползи от темпе

Соево Темпе

Темпе е сред новите и непознати храни, пробиващи си път на българския пазар. Често го свързват със сайтан – друга новост, с която вървят ръка за ръка. Тези иновативни продукти идват у нас, за да задоволят все по-нарастващата нужна от вегетариански продукти.

Темпе идва от Югоизточна Азия. На най-широка популярност се радва в Индонезия, където е познато от векове и е част от редица национални ястия.

Продуктът темпе представлява соеви зърна в компактна бяла маса. Приготвя се от сварените соеви зрънца в комбинация с фермента ризоспорус молд. Полученото впечатлява с екзотичен аромат.

Мнозина смятат темпето за близко до тофуто. Въпреки че и двата продукта се приготвят от соя, те нямат нищо общо помежду си.

Вкусовите качества на темпето са много по-изявени – то има ядков вкус и аромат на гъби. Освен сурово, то може да се пече, задушава или пържи. Темпе се прибавя при приготвянето на различни супи, салати и дори сандвичи.

Темпе

Темпето е прекрасна храна за вегетарианци, тъй като е сред основните заместители на месото. В него се съдържа нисък процент на мазнини, в комбинация с високо съдържание на протеини. В съдържанието му има още аминокиселини, фибри, изофлавин и сапонини, които го правят много хранително.

Тези съставки обуславят и здравословните му ползи, като заздравяване на кожата на скалпа и косата, намаляване на риска от сърдечни болести и симптомите при менопауза, тъй като имитира действието на естрагона. В темпе се откриват важните за организма витамини А, С и от групата В, както и минералите желязо и калций.

Ползотворните съставки в темпето го превръщат във враг на канцерогените. Освен това той понижава нивото на холестерола в кръвта и контролира нивата на кръвната захар, което го превръща в храна, подходяща за диабетици. А ензимите, образувани в процеса на ферментация, подобряват храносмилането.

У нас темпе може да се открие в магазините за здравословно хранене. Поради нарастващото търсене то присъства и във все по-голям брой супермаркети.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати