gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Гулия - истинско съкровище в земята

Гулия - истинско съкровище в земята

Гулия
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Гулията, наричана още земна ябълка, е от семейството на Сложноцветните. Нейни роднини са лайката, белият равнец, слънчогледът – все полезни растителни видове.

У нас гулията не е масово отглеждана. В последните години обаче интересът към нея започна да нараства. Това е поради невероятните ползи, които носи това лесно за отглеждане растение.

Гулията – това заровено в земята съкровище, издържа на всякакви условия. Родината му е Северна Америка, където се употребява от хилядолетия.

В една купичка от вкусният кореноплод се съдържа букет от полезни вещества - фибри, инулин, тиамин, холестерол, натрий, фосфор, калий и желязо. И освен това - едва 100-тина калории, ниско съдържание на наситени мазнини и нисък гликемичен индекс – просто перфектна комбинация.

Земна ябълка

Грудките на земната ябълка се събират през пролетта, когато ценните вещества от горната част на растението са преминали в нея. Те могат да се консумират сурови, печени или варени.

Най-цененото предимство на гулията е, че оцелява при всякакви метеорологични условия, като и за миг не губи съставките си. През пролетта растението цъфти в красиви жълти цветове и често бива използвано за декорации.

Една от ценените съставки в гулията е инсулинът. Той представлява природен полизахарид, съставен от 95% фруктоза. Приет чрез земната ябълка, този инсулин действа като пребиотик, който по естествен път стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора.

Гулията е сред най-разпространените естествени средства за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване инсулиновите дози при хора с диабет тип I. Също така съставът и спира растежа на различни видове рак и спомага за усвояването на калция в организма. С гулия се намаляват триглицеридите и холестерола.

Земна ябълка

Въглехидратният състав на гулията е близък до този на меда. В съчетание с ниската си калоричност, тя е лесно усвояема от организма храна.

Грудките на земната ябълка от друга страна са перфектно средство за пречистване на кръвта, черния дроб и бъбреците. Приемът им извежда от организма всички натрупвания, замърсявания и тежки метали.

Тя регулира кръвното налягане и подпомага правилното храносмилане. При понижена имунна система народната медицина препоръчва именно гулия, тъй като тя носи на организма всички необходими му витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати