Откриха 151 пункта за изкупуване на череши

Череши

Голямата кампания по изкупуване на череши в Кюстендил вече започна, като за целта за открити 151 пункта, а килограмът на черешите се предлага за 60 стотинки.

Според производителите цената е прекалено ниска и не може да компенсира инвестициите им за тазгодишната реколта от череши.

Тази година черешовите градини в Кюстендил бяха строго охранявани, заради което не е имало никакви кражби в масивите.

20 униформени служители са пазели и беритбата на плодовете, като жандармерията е използвала и специални уреди за нощно наблюдение.

Черешов Сироп

Черешовата кампания и тази година се охранява от полиция и въпреки официалният старт на голямото изкупуване на череши, цената на плодовете по родните пазари продължава да е висока.

Продавачите казват, че хладното време тази година не е привлякло достатъчно клиенти, както е ставало предишните години.

Обявената цена от 60 стотинки на килограм е ниска според производителите, които сподели притесненията си, че тази година няма да могат да възвърнат вложените инвестиции.

Средно един черешопроизводител е вложил близо 300 лева в 50 декара от градините.

Стопаните не крият и че тази година реколтата е с по-лошо качество заради обилните дъждове, които паднаха през пролетта.

Черешки

Ранните сортове тази година стигат до 600 килограма, а късните сортове ще се берат в края на юни.

Голям интерес има на търговци от чужбина, които изкупуват големи количества череши на цени около 2.20 лева за килограм.

Особено силен интерес към нашите череши показват търговци от Русия и Норвегия, като двете страни са готови дори да се пазарят за българската продукция.

На българските пазари по-качествените череши се продават между 2 и 3.50 лева за килограм, на някои столични пазари килограмът череши стига рекордните 6 лева.

Според много производители и продавачи цената на българските череши ще започне да пада още от другата седмица.

Изкупната кампания в Кюстендил ще продължи до 20 юни, като всички 151 пункта ще функционират, предлагайки череши на едро.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати