Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лененото семе пази от рак

Лененото семе пази от рак

Ленено Семе

Лечебните свойства на лененото семе се дължат най-вече на 3 негови съставки – това са омега-3 мастни киселини, лигнаните и фибрите. Омега-3 мастните киселини подобряват биохимичните процеси в организма.

Лигнаните са полифеноли, които имат антиоксидантно действие и регулират хормоналното равновесие, освен това стимулират повишаване на производството на хормони в организма. Фибрите от своя страна засищат глада и са изключително благоприятни за отделителната система.

В народната медицина лененото семе често се препоръчва при проблеми с дихателната система – премахва упоритата и суха кашлица. Освен това е ефикасно при запек, помага и при колит.

Според канадски специалисти лененото семе може да ни предпази и от ракови заболявания. Учените твърдят, че растението предпазва от рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата.

Според изследвания приемът на ленено семе може да помогне дори при вече открит тумор. Специалистите обясняват, че мастните киселини, които се съдържат в него, спират растежа на туморното образувание. Лигнаните пък, от своя страна, не дават възможност на тумора да се разпространява.

Ползи от Ленено Семе

Изследванията на канадците са подкрепени и от американски специалисти – след проведени различни изследвания, те установяват, че лененото семе съдейства и при лечение на рак на кожата, яйчниците и белите дробове.

Препоръчва се на ден да се консумира 1 ч.л. ленено масло или 1 с.л. смляно ленено семе. При мъжете най-честата форма на рак е ракът на белите дробове, жените страдат най-често от рак на гърдата.

Различни изследвания потвърждават полезните съставки на лененото семе, но освен него има и други храни, които учени от цял свят препоръчват като преференция срещу страшното заболяване. От подправките се препоръчват джинджифилът, розмаринът, куркумата – препоръчителната дневна доза от тях е по половин чаена лъжичка.

Джинджифилът може да помогне и при самото лечение на рака – облекчава неприятното гадене. Според различни проучвания, ароматната подправка предпазва от рак на дебелото черво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest