Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от теф

Здравословни ползи от теф

МаринаМарина
Джедай
15642
Здравословни ползи от теф

Теф има консистенцията и формата на маковите семена и представлява вкусен зърнен продукт. Може да си купите теф в различни цветове - от бяло, червено до тъмно кафяво, а тази африканска зърнена култура има вкус, подобен на лешник.

Теф расте предимно в Етиопия и е много устойчив на лоши метеорологични условия. Приготвя се бързо и лесно и влиза в безброй рецепти за бисквити, палачинки, тестени изделия и други.

Но не само това го прави добър избор за нашия хранителен режим. Хранителният състав на теф е впечатляващ - зърнената култура е изключително богата на калций, като с това превъзхожда другите зърнени храни. А калцият предпазва от напълняване и стимулира изгарянето на мазнини, освен това релаксира мускулатурата и заздравява скелета.

В теф се съдържат още витамин В1 (поддържа нервната и сърдечно-съдовата система ), барий (укрепва имунната система), фосфор (подобрява храносмилането), желязо, мед (притежава противовъзпалителни свойства) и аскорбинова киселина (витамин С), който обичайно не се среща в зърнените култури. Теф е много ценен източник на желязо, понеже то бързо и лесно се усвоява от организма и предотвратява появата на анемия.

Многоценно качество на теф е това, че е безглутенова храна. Това го прави отличен избор за поддръжниците на безглутенова диета и особено за хората с със заболяването цьолиакия.

Друга много значима съставка в теф е наличието на фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар. По тази причина той е много полезен за прием от диабетици, както и като превенция от затлъстяване, като участва и в регулацията на чревната перисталтика. Така човек се чувства сит за по-дълго време, без да са налице тежест и болки в корема.

В състава на теф има и протеини, дори в количество повече от пшеницата, а е и с отличен аминокиселинен състав, като съдържа малко мазнини.

В теф се съдържа и натрий, който е важен за поддържане на кръвното налягане и здраво сърце. Препоръчва се той да се приема необработен, като така ще е лишен от добавените му консерванти.

Теф е универсален зърнен продукт, разбира се, отличим от останалите с липсата на глутен и наличието на големи количества калций и витамин С. Той е отлична суперхрана, която може да бъде приготвена задушена, печена или варена. От теф може да приготвите всякакви вкусотии, стига да развихрите въображението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати