gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изкуствен подсладител е обявен за инсектицид

Изкуствен подсладител е обявен за инсектицид

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121267
Подсладител
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ, показват, че един от най-популярните изкуствени подсладители – Трувия, е вероятен инсектицид.

Новото изследване показва, че плодови мушици, които са консумирали от подсладителя, са живели 5.8 дни, докато мушици, които не са опитвали от изкуствения подсладител, са живели между 38.6 и 50.6 дни.

"Имам чувството, че това е най-простото ми проучване, но всъщност е най-значимото" – заявил ръководителят на проучването - Шон О'Донъл, който е експерт по биология и биоразнообразие в университета Дрексъл във Филаделфия.

Съавтор в изследването е Даниъл Маренда, чиято е и идеята да се проучат свойствата на изкуствения подсладител Трувия.

Аспартам

"Синът ми Саймън ме попита дали можем да тестваме ефекта от различни видове захар и заместители на захарта върху мухите и аз му отговорих утвърдително" – разкрива Маренда.

Милиони хора употребяват този подсладител в кафето и чая си, като Трувия се смята за заместителна захарта и с него се прикрива горчивия вкус на напитките.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Подсладителите в България са разрешени за употреба при приготвянето на храни и напитки, като тяхната регламентация се регулира от Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните, въведена от 16 април 2002 година.

В наредбата са посочени разрешените подсладители и максималното количество, чиято употреба е разрешена.

Боза

При аспартама(Е951) например максималното разрешено количество е 600 милиграма за литър безалкохолни или някакъв друг вид напитки.

При сукралозата (Е955) максималното разрешено количество 300 милиграма за литър или килограм храни и напитки.

Разрешената концентрация на цикламата е 2500 милиграма за килограм, а на захарина – 3000 милиграма за килограм.

Една от причините националното питие на България – бозата, да не може да вкисне в продължение на две седмици, е евтината цена на подсладителите и тяхната сила за единица обем. В бозата, продавана в търговската мрежа, не присъства захар. В нея има смес от ацесулфам К, цикламат, аспартам и захарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати