gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Мания за трюфели зарази българите

Мания за трюфели зарази българите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1301
Трюфел
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

Множество българи са започнали да разкопават земите в различни части на България в търсене на скъпите черни гъби, известни като трюфели.

Хората, които са се организирали в търсене на трюфели, нямат никакви познания за гъбите, но са чували, че у нас виреят над 30 вида от скъпия деликатес.

Трюфелите са примамливи за българите освен с уникалните си вкусови качества и космически високата цена, на която се продават.

Деликатесът, който преди години можеше да се намери само в най-скъпите ресторанти, днес може да се купи и от някои пазари и от големите хранителни вериги, като цената на килограмът му е средно 4000 лева.

Изкупната цена на едро на тези гъби е около 1000 лева, а на дребно стойността на трюфелите стига до 7000 лева.

Не малко чуждестранни фирми също са започнали разкопаване на българските земи в търсене на трюфели. Говори се, че някои фирми дори печелят по 30 000 лева годишно от черните гъби.

„Това е отлична форма на алтернативно високодоходно земеделие, а се оказва, че българските почвени и климатични условия са едни от най-подходящите в света“ – заявява столичен инвеститор.

Бял Трюфел

Чуждестранните инвеститори идват у нас, след като са направили предварителни проучвания и са отрили най-подходящите места за засаждане на скъпите гъби.

Върху черните гъби се засаждат и т.нар. трюфелови дървета, които представляват фиданки, заразени с летен трюфел, който после се развива в коренищата им.

Много от българите обаче не са обучени в подробностите на този процес, но примамени от високата изкупна цена на трюфелите, се опитват да ги отгледат в градината си.

В резултат на това те унищожават само дърветата, а гъби не поникват.

Италианецът Джан-Луиджи Синьори, който е близък на първия чужденец, открил че в България растат трюфели - Патрицио Панфилио, казва, че голяма част от гъбите, които нашенците отглеждат са повредени и некачествени.

Обикновено трюфелите се намират на около 30-40 сантиметра под земята, а големината им достига от размерите на орех до размерите на ябълка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати