gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пица Маргарита стана на 125 години

Пица Маргарита стана на 125 години

Пица Маргарита

Популярната пица Маргарита навърши 125 години. Италианският специалитет е създаден през юни 1899 година от неаполитанския готвач Рафаеле Еспозито.

Историята на пица Маргарита разказва, че Рафаеле Еспозито е поканен от началника на трапезното обслужване - Камило Гали, на италианското кралско семейство.

Еспозито е приготвил пицата специално за кралица Маргарита Савойска, заради което популярният специалитет носи нейното име.

Актът, с който се удостоверявало приготвянето на пица Маргарита, е писмо, подписано от Камило Гали през 1899 година, когато италианският майстор-готвач създава пица с нови продукти върху традиционно тесто.

Маргарита

Рафаеле Еспозито включва в пицата домати, моцарела и босилек, които, освен че са традиционни за неаполитанския край, и пресъздават цветовете на италианското национално знаме.

След като пицата е била одобрена от кралица Маргарита, италианското кулинарно изкушение се запазило и до днес като едно от най-обичаните храни по света.

Според проучване на Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери – Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за свое национално ястие.

Пица е най-употребяваната дума от италианския език, като я следват думите капучино, спагети и еспресо.

Пица Маргарита е обявена за традиционно ястие на Неапол, тъй като е приготвена за първи път в този град.

Пица

Колдирети казват, че най-вкусната Маргарита се приготвя само с чист италиански зехтин.

Макар че е един от най-популярните италиански специалитети, пица Маргарита не е най-старата пица, която някога е приготвяна.

Първата пица е приготвена през 997 година и въпреки че не се знае от какви продукти е била съставена, със сигурност може да се твърди, че пицата не е съдържала домати, тъй като този зеленчук влиза в европейската кухня, след като е донесен от Америка.

Американците са и нацията, която консумира най-много пица, като един човек консумира за една година средно 13 килограма от италианското изкушение.

Италианците остават на второ място в класацията със 7.6 килограма на човек годишно.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати