Подправете лаврака като истински шеф готвач

Лаврак

Лавракът е хищна крайбрежна риба с невероятни вкус и аромат. Тя живее край бреговете на Средиземноморието. Тялото ѝ е сребристо, сплескано и странично удължено. Познава се по характерните за нея разделение на гръбните плавници и тъмното сиво петно на хрилете.

Максималното тегло, което лавракът достига, е 12 кг. У нас обаче се предлагат най-вече изкуствено отглеждани риби по 0.400 кг. Лавракът е предпочитана риба за пържене. В суров вид е подходяща още за печене на скара, както и за задушаване във фолио или на пара.

Кожата на рибата не трябва да се почиства, тъй като при термична обработка става вкусна и хрупкава. Костите пък се почистват след пържене или печене, тъй като бедното на мазнини месо не се разпада.

Подправки за лаврак

Класическата рецепта за приготвяне на лаврак идва от Франция. В нея той се подправя с копър. Почти няма рецепта, в която лавракът да не е подправен с копър или магданоз. При по-южните народи най-често се приготвя с чесън.

Пушен лаврак се използва за предястия и коктейлни хапки. Тази риба може да замести в рецепта лефер и ципура. В Италия ястията с лаврак се поднасят с охладен ризлинг. Най-добре си подхожда с бяло вино.

Лавраци

Зелените подправки са едни от най-подходящите при приготвянето на лаврак. Ето кои:

Лаврак със зелени подправки

Лаврак със зелени подправки

Необходими продукти: няколко лаврака, 1 лимон, сокът на 1 друг лимон, мащерка, магданоз, риган, девесил, прясно смлени черен пипер, сол, 4 скилидки счукан чесън, зехтин

Начин на приготвяне: Всички продукти освен рибите, лимона и сока от лимон се смесват. Трябва да се получи хомогенна смес, като може да се пасира.

Рибата се почиства и се нацепва от двете страни. Получените прорези се запълват със сместа от подправките. С нея се намазват и целите риби от всички страни.

В корема на рибата се подреждат няколко резена лимон. Лавраците се запичат на фурна до порозовяване. Могат да се приготвят и на скара и барбекю. Сервират се със зеленчуци на пара и със сос по избор - скордаля, тартар, др.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати