Ползи от арарут

МаринаМарина
Джедай
156171
Ползи от арарут

Арарут или нишестето от него се извлича от корена на растението. Родом от Южна Америка, то е малко многогодишно тревисто растение с широки, плоски и яйцевидно оформени листа и достигащо на височина до 3 – 5 метра. Коренът му е подземен с малка и цилиндрична форма, с кремаво бял или светло червен цвят, като повърхността на грудката е покрита с тънки люспи.

Нишестето извлечено от корените се използва като сгъстител в производството на пудинги и различни сосове. Мощната му слепваща функция е дори по – голяма от тази на бялото брашно. Използва се често и в направата на вкусни бисквити и дребни сладки, което е страхотен вариант да се избегне наличието на глутен в тях и да се консумират от хора с глутенова непоносимост.

Смята се, че коренът арарут има полезни свойства, които успокояват стомаха и премахват неразположенията. Това го прави много подходящ за лечение на Синдром на раздразненото черво (съвкупност от спазми в корема, подуване и диария или запек), защото се регулира чревната перисталтика. А заради съдържащото се нишесте (близо 20 %) има и лек слабителен ефект.

В арарут има и калциев хлорид, който е жизнено важен за поддържане на киселинно – алкалното равновесие в организма. Има и Калий, благодарение на който се поддържа нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Поради факта, че се храносмила бързо и лесно той е най – търсеният продукт за направата на храни за кърмачета. Той е много добра алтернатива на кърмата и е ценен, заради липсата на глутен в него.

Често корените от арарут се използват и като антидот (противоотрова) на някои отровни зеленчуци, също и се прилагат върху рани от ухапвания от насекоми. Интересен и полезен факт е, че те влизат в състава на противоотрови при ухапване от скорпиони.

Арарут съдържа фолиева киселина

Коренът арарут е богат източник на фолиева киселина, която знаем е много важна по време на бременността.

В арарут липсват мазнини и е източник на малко калории, което го прави подходящ при хора с наднормено тегло и за предпазване от сърдечно – съдови заболявания.

Коренът му е лек при кожни проблеми, а с локално приложение под формата на лапа (мека лекарствена форма с консистенция на каша или меко тесто) за лечение на язви и рани. В Африка например се използва за лечение на слънчеви изгаряния, както и като източник на храна.

Интересно за него е, че влиза в състава на някои бои за коса, благодарение на нишестената си съставка.

Ползите на арарут са много и заради богатото съдържание на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, дори и фибри. Като хранителна единица, той е една добра питателна и здравословна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати