gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горските плодове - вкусна защита от рака

Горските плодове - вкусна защита от рака

Горски Плодове

Малките горски плодчета са така вкусни, че когато ги съзрем на полянката сред тревите, просто не можем да се сдържим да не ги опитаме.

Те са с по-малки размери от култивираните плодове и са с много по-интензивен вкус. В състава им, освен хранителни, се откриват и редица ползотворни елементи, приемът на които ни прави по-здрави.

Ягоди, къпини, боровинки, арония и още много други – консумацията на тези вкусни горски плодчета е доказана превенция срещу редица болести. Това се дължи най-вече на голямото количества антиоксиданти, които се откриват в тях. Тези химикали са стимулатори на доброто здраве.

Те изчистват свободните радикали, които увреждат клетките и водят до заболявания като рак, диабет и сърдечни проблеми. Освен това именно свободните радикали обуславят бързото стареене. А приемът на тези плодчета го забавя.

Редица изследвания потвърждават факта, че именно горските плодове са най-активният и сигурен начин за набавяне на антиоксиданти.

На първо място са червените боровинки, следвани от черните и къпините. Една чаша горски плодове на ден е напълно достатъчна да осигури на тялото дневния прием антиоксиданти, който да се бори с раковите клетки.

Видове Горски Плодове

За да се намали риска от рак, както и оксидативният стрес, е нужно да се увеличи приемът на антиоксиданти, което става чрез консумацията на горски плодове. От другите плодове, с подобни високи нива на съдържание на съединенията са наровете. Зеленчуците също.

Интересно е да се отбележи, че горските плодове с установено най-високо съдържание на антиоксиданти не се срещат по нашите географски ширини. Това са сушена Амла – индийско цариградско грозде, червени кисели плодове, черен емпетрум, годжи бери и други. С най-ниско съдържание пък са конфитюрите от горски плодове.

Освен че борят рака, горските плодове забавят и стареенето на мозъка. При направен опит с мишки, хранени само с ягоди, всички умствени показатели на животинките се повишили. Това се дължи на съдържащите се в ягодите, както и в повечето растения от род Розоцветни полифеноли.

Тези химични съединения обуславят нормалното функциониране на мозъка. Смята се, че редовната консумация на горски плодове забавя дегенеративните процеси в мозъка и да е превенция срещу когнитивните нарушения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати