Здравословни ползи от амарант

Амарант

Амарантът е не толкова позната у нас зърнена култура, известна на света още от времето на ацтеките. Впечатляващите ѝ хранителни качества са в комбинация с безброй ползи.

Битът и културата на ацтеките бил неизменно свързан с амаранта. Благодарение на набора от полезни вещества, растението е преминало успешно през вековете.

У нас аналог на амаранта са различните видове щир. Те растат най-вече като плевели, достигащи до 2 метра височина. Амарантът се познава по ярко оцветените листа.

Употребата на амарант зависи от вида и сорта му. В различните държави се използва като листен зеленчук или под формата на зърна, а дори и с декоративна цел.

Най-често амарантът се използва като зърнена култура. Той има висока хранителна стойност. Впечатляващо е съдържанието на суров протеин, чиито нива варират в зависимост от сорта, но винаги са повече от 13%. В семенцата се открива още лизин и букет от добре балансирани аминокиселини.

Сяросъдържащите аминокиселини в него са от особено значение за правилното функциониране на черния дроб. Амарантът е подходяща храна за родилки и деца, тъй като подпомага нормалното развитие на новородените.

Салата от Амарант

Ниската калоричност на амарант се дължи на съдържащите се в него едва 8% естествени и най-вече - ненаситени мазнини. В по-голямата си част той е скорбяла, благодарение на което се усвоява бързо и безпроблемно от организма. Поради това той е и подходяща храна за хора със стомашно-чревни разстройства.

Амарантът е особено ценен поради липсата на глутен в състава му. Това го прави прекрасна алтернатива за хората, имащи глутенова непоносимост.

В малките семенца има много полезни съставки. Те са богати на витамин Е и минерали като магнезий, фосфор, калций, желязо и фибри, които надминават тези на другите зърнени култури. Той е подходяща храна за хора, работещи в тежки условия на труд, тъй като дава сила. Със същото приложение се приема и от активно спортуващи, както и бъдещите родилки.

Цъфналото растение също се използва с лечебна цел. То има астрингентно, потогонно, диуретично, стимулиращо и тонизиращо действие. Прилага се при редица състояния: рани в устната кухина и гърлото, отоци, навяхвания, кръвоизливи, обилна менструация, диария и гастроентерит.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати