Здравословни ползи от касис

Касис

Зрънцата касис имат сладък и тръпчив вкус, подобно на черното грозде. Плодовете растат в клъстери (като грозд) и имат тъмна обвивка, а под нея се открива желеобразна зелена маса. Те растат на малък храст, който се смята, че произхожда от Великобритания.

Касисът е много богат на витамини от В-групата, витамин С и важни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Само 100 грама от него осигуряват 300 % от дневните нужди витамин С.

Френското грозде съдържа също и фибри, аминокиселини и есенциални мастни киселини. В действителност плодовете на касис са били заместител на портокалите през Втората Световна Война, като стойностите на Витамин С в него са 4 пъти повече.

Смята се, че касисът е много полезен дори още в ранна възраст, а изследвания показват, че намаляват проявата на атопични дерматити (кожно заболяване).

Плодовете на този храст са служили като лек на Британските острови още през Средновековието, като били известни с възможностите си за лечение на камъни в пикочния мехур и чернодробни нарушения. А ако се направи сироп от тях, то той би бил много полезен при кашлица и белодробни заболявания.

Сок от касис

Това малко зрънце е като мултивитамин заради изобилието от витамин А, В и С, както и калий, магнезий, желязо, фосфор, цинк, дори и калций. Те са богати и на незаменими мастни киселини.

Освен това касисът е богат на флавоноиди, които подпомагат функционирането на кръвоносните съдове, намалява нивата на лошия LDL холестерол. Подходящ е за прием от хора с повишена съсирваемост на кръвта, защото плодовете предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Плодовият сок от касис съдържа определен полизахарид, стимулиращ имунната защита. Изследвания в тази област посочват, че именно той притежава известни цитотоксични (токсични за вредните клетки) свойства срещу туморните клетки.

Този плод е особено полезен и заради способността си да забавя процесите на стареене в организма. Така например високото количество Витамин С забавя скоростта на посивяване на косата и появата на бръчки.

Антиоксидантите още повлияват положително здравето на очите, като предпазват от появата на катаракта (перде), която възниква поради натрупване на окислени протеини в лещата, на окото и така се възпрепятства проникването на светлината.

Други проучвания посочват още, че сокът от касис има благоприятно влияние върху невродегенеративните заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Касис служи и като лек при инфекции на пикочните пътища, например при цистити (навлизане на бактерии в пикочния мехур).

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иван иванов
иван иванов
03.09.2016 15:56
Чудесна статия, аз приемам касис по формата на хранителни добавки на Bulgaricus и съм много доволен от резултата.
0
0