Цените на черешите и кайсиите скачат заради дъждовете

Кайсии

Българските производители съобщиха, че тази година поройните дъждове са унищожили голяма част от реколтата на кайсии и череши, а оцелелите овошки са обработвани с препарати.

За да излязат на пазара голяма част от българските череши и кайсии са преминали през обработка, които ще наложи покачването на цените им.

Лошото време напълно е унищожило 70 декара овошки в Силистра, а голяма част от черешите в Кюстендил са напълно съсипани, като щетите, които дъждовете са нанесли, се равняват на милиони.

Производителите в Кюстендил казват, че преди години много от местните хора са си взимали отпуска, за да участват в брането на череши, но тази година това не се е случило, защото държавното финансиране е било по-слабо от предишните години.

Череши

„Като се разплатим с берачите и пресметнем другите разходи, излиза, че за да отглеждаме череши трябва да имаме други доходи, за да спонсорираме сами производството" – споделя местен стопанин.

Овощарите от Кюстендил казват, че никое звено в държавата не обръща внимание на овощарството в страната, като почти всички държавни субсидии се разпределят между животновъдите и зърнопроизводителите.

Миналата година производителите били принудени да продават черешите по 35-40 стотинки за килограм.

Кайсиите също пострадаха от поройните дъждове тази година. Само в Силистра са унищожени над 70 декара с овошки.

Черешово Дърво

Директорът на националната развойна база Люляна Иванова казва, че след последната градушка в региона по-голямата част от дръвчетата са останали без плод.

Според експертите тази година ще бъде една от най-лошите за българските овощари от крайдунавска Добруджа.

Още през март сланите започнаха да унищожават цъфналите дръвчета край Тутракан и Силистра, а бурите през април и май напълно са съсипаха реколтата.

В крайдунавска Добруджа се отглеждат близо 30 000 декара кайсии, а според прогнозите средните добиви тази година ще достигнат 550 килограма от декар, като брането ще започне по-рано от обикновено.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Иванова
Албена Иванова
26.06.2014 01:12
Търся спешно работа като берачка на череши и всякакви други плодове. Очаквам сериозни обаждания. За контакти: Албена Иванова - тел. 0886783871.
0
0