Цариче при диария и стомашно-чревни неразположения

Чай от Цариче

Диарията и стомашното неразположение най-често се появяват заради прекаляване с определена храна или да съчетаването на несъвместими продукти. Понякога причината може да бъде и в некачествени или остарели продукти.

Стомашното разстройство може да бъде симптом и на някакво заболяване. Можете да вземете мерки у дома – например да се опитате да спрете диарията с билки, но ако няма ефект, потърсете мнението на специалист.

Народната медицина препоръчва много билки за стомашни проблеми, ето и няколко рецепти:

- Сложете 1 ч.ч. вода в тенджера на котлона и след като заври, залейте 2 с.л. жълт кантарион в термос. Оставете сместа около половин час и след това я прецедете – пийте от запарката на малки глътки, докато не настъпи някакво подобрение.

- Друга ефикасна рецепта можете да приготвите с помощта на кисел трън. Сложете супена лъжица от билката в термос и залейте с гореща вода – около 1 ½ ч.ч. Оставете сместа да се запари за три часа и след това прецедете и пийте на малки глътки.

- Дъбовата кора е също ефикасна при стомашно неразположение – залейте супена лъжица от нея с 1 ч.ч. вряла вода. Оставете запарката да изстине напълно, след което прецедете и пийте по 2 ч.л. на 15 минути.

Цариче

- Нарът е много ефикасен при проблеми със стомаха – сварете за десет минути 1 ч.л. кора от нар в половин литър вода. След това прецедете и приемайте по една винена чаша преди храна.

- В случай, че нямате диария, но усещате стомашни болки, направете си чай с бял равнец. Сложете 1 с.л. в 1 ч.ч. вряща вода и след три минути отдръпнете от котлона. Подсладете с мед и изпийте. За един ден изпийте два–три такива чая.

- Изключително ефикасна билка при стомашни неразположения е и царичето. Запарката от това растение се използва за лечение не само на диария, но и на гастроентерит, успокоява стомашните колики. Помага още за регулиране на обилна менструация, вагинално течение, инфекции на сълзящи рани или екземи.

За да си я приготвите, са ви необходими 2 ч.л. изсушена билка, която трябва да залеете с 1 ч.ч. вряла вода. Захлупете сместа и я оставете запарката да престои четвърт час, след което прецедете. Приемете запарката на три приема.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати