Човешкият език също има шесто чувство

Език

Човешкият език също има шесто чувство, като освен вкусовете за сладко, кисело, солено, горчиво и люто може да различи и вкуса на въглехидратите, установи новозеландско проучване.

От резултатите става ясно защо храните, които са по-богати на въглехидрати, са по-вкусни за хората от диетичните храни.

Според авторите на проучването от университета в Окланд човешкият мозък може да разбере, когато консумираме богати на въглехидрати храни, понеже те имат стимулиращ ефект върху него.

В тестовете хората е трябвало да приемат две изкуствено подсладени течности с приблизително еднакъв вкус, като разликата е била само в добавените въглехидрати към едната течност.

Оказало се, че доброволците са успели да усетят разликата в течностите, като повечето от тях са избрали течността, която съдържа въглехидрати.

Хранене

Също така тестовете са отчели показване на активността в мозъка с 30%, когато се е приемала течността, съдържаща въглехидрати.

"Оказва се, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви" – заявил Никълъс Гант от изследователския екип.

По-рано този месец беше доказано и че негативните емоции влияят отрицателно на храненето. Проучване показа, че депресираните, самотните и изнервени хора се хранят по-лошо в сравнение с хората, които често изпитват положителни емоции.

Хората, които са склонни да похапват под въздействието на негативни емоции, консумират хранителни продукти, които не се препоръчват от здравните експерти.

Самотните, изнервените и депресираните са склонни да похапват снаксове и храни с голямо съдържание на мазнини и захари, които улесняват затлъстяването.

Изследването обхванало 7378 мъже и 22 862 жени. Резултатите показват, че под въздействието на негативни емоции човек лесно посяга към бисквитите, сладкишите и шоколад.

Резултатите разкриват и че жените са по-подвластни на емоционалното хранене.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати