gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от еньовче

Здравословни ползи от еньовче

МаринаМарина
Джедай
156171
Еньовче
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Жълтото еньовче е многогодишно тревисто растение, родено в Европа и Западна Азия, излъчва подобна на мед миризма и цъфти в жълт цвят от месец юни до август, като е най-добре да се бере през юли.

На височина достига 1 метър, листата му са с грапава повърхност и дължина от 1 до 3 см, като от тях, стъблото и цветовете се приготвят различни лекарствени препарати.

Освен това коренът на еньовчето се използва за направата на оцветител с цвят на червен корал, а от останалата част от растенито – жълт. Също жените са го използвали поставен под шапките за изсветляване на косата.

Това растение е много богато на алкани (органични химични съединения), антрахинони (силно обезболяващо с доказани антибактериални и антивирусни свойства), флавоноиди (имат действието на антиоксиданти) и иридоиди (с антибактериално и противовъзпалително действие).

Най-често се използва като диуретик и за лечение на кожни заболявания. Еньовчето се смята за полезно при лечение на пикочния мехур (цистити) и камъни в бъбреците. А ако от него се направи чай, прочиства черния дроб, бъбреците, панкреаса и далака от токсини. Също се счита, че това растение е полезно при състояния на анемия и воднянка (асцит – наличие на течност в коремната кухина).

Жълто еньовче

Външно еньовче се използва при псориазис и други кожни заболявания, циреи и черни точки. Също при трудно зарастващи рани и като кръвоспиращо средство. Съдържа в себе си и една съставката, което възпрепятства образуването на кръвни съсиреци. Някои изследвания посочват, че еньовчето е полезно при епилепсия, злокачествени заболявания, хистерии, спазми, загуба на апетит, белодробни заболявания.

Други го използват за предизвикване на изпотяване, за повишаване на либидото и като очистително средство. Смята се също, че ако се направи възглавница от него, сънят ще е по-ползотворен и релаксиращ. А ако цветовете се дестилиран с вода, се получава много приятна лятна алкохолна напитка.

Листата на билката може да се използват в сурово състояние като добавка в салати например.

Обичайно няма странични ефекти, но е желателна консултация с лекар преди употребата на еньовче за лечебни цели. По време на бременност и кърмене (поради липсата на достатъчно информация за ползите и вредите на билката) е хубаво да се избягва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати