Здравословни ползи от майораната
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от майораната

Здравословни ползи от майораната

Майорана

Майораната (Origanum majorana и Marjorana hortensis), позната още като сладък риган, е много популярна като алтернатива на традиционната медицина благодарение на способността ѝ да лекува синини, възпаление на сливиците и да бъде естествен дезинфектант.

В полза на човека се използват листата и цветовете на майорана, които са с бял или розово-червен цвят. Характерна за района на Средиземно море, майораната има много специфичен аромат, който не може да се сбърка. Експертите предупреждават приемът на тази билки с терапевтична цел да се избягва от бременни и кърмещи жени.

Ароматната билка и подправка има доказани качества под формата на билков чай със своите противогъбични и антибактериални ефекти. Използва се и за предотвратяване на метеоризъм (газове), подуване на корема, безпокойство, заболявания на черния дроб, камъни в жлъчката и други. Някой използват лечебните качества на майорана при хрема и настинки на кърмачета и малки деца, също при дразнеща кашлица, оток на носа и гърлото, както и при болки в ушите.

Билката е много ефикасна за приложение при предменструален синдром - болезнена менструация, промени в настроението, както и при симптоми, породени от настъпването на климакс и менопауза. Приложението на ароматната подправка дава положителни резултат при застой на кърма за нейното насърчаване.

Не бива да се пропуска и благоприятното действие за подобряване на кръвообращението, което благоприятства поддържането на здрава сърдечно-съдова система.

Здравословните ползи на мойорана се прилагат при възпаление на белите дробове и болки в гърдите, както и при главоболие и безсъние. Външно се използва под формата на етерично масло при мускулни болки, за облекчаване на напрежението в ставите, като може да бъде от голяма полза в случаи на артрит. Прилага се директно върху кожата при кръвонасядания (насинявания), както и при измръзване на отделни части от тялото.

Заради своят приятен аромат майорана е използвана от векове в различни ястия, както и за ароматизиране на напитки. А в козметичното производство намира приложение като ароматизираща съставка в сапуни и козметика.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати