Неправилното хранене, което повечето от нас практикуват, както и редица вредни навици, затрудняват работата на целия организъм. Предлагаме ви няколко билки, с които често можете да си правите отвари и които ще помогнат на организма да се отърве от токсините. Ето и кои са те:
Мента – чаят от мента помага, като успокоява стомаха и премахва стомашните болки, газовете, често се използва и против гадене.
Освежаващият вкус на чая от мента прави билката подходяща и за по-топлите месеци. Отварата от мента помага още при жлъчнокаменна болест, заболяване на жлъчните пътища, както и хроничен панкреатит.
Отварата от цикория се използва широко в народната медицина за лечение на цироза, освен това билката успокоява хроничния панкреатит. Редовната употреба на отварата помага и при болезнена менструация, язва, гастрит, изчиства пясък в бъбреците.
Билкова комбинация за прочистване на черния дроб от токсини съдържа по 50 г стръкове от цикория, ментови листа и стръкове от камшик. Към всички тези билки сложете и 100 г невен. В 600 мл вряща вода се слагат 2 с.л. от билките, след което сместа се оставя да поври 5 минути.
Когато преминат, отдръпнете от котлона и прецедете. Отварата се пие четвърт час преди храна и 30 минути след. Количеството на прием е 100 мл.
Магарешкият бодил е една от най-популярните билки за пречистване на черния дроб, освен това действа и всякакви възпаления, които са свързани с този орган.
Розмаринът е популярна билка и подправка, която има антибактериално и антисептично действие. Освен това ароматната подправка има детоксикиращо действие.
Розмаринът пречиства и подсилва черния дроб – можете да го използвате под формата на чай, като подправка или като масло. Билката помага и за подобряването на паметта, сочат резултати от италианско изследване.
Освен това ароматният розмарин подобрява работата на сърдечно-съдовата система, на бъбреците и храносмилането. Маслото от подправката помага при жлъчнокаменна болест, както и при нарушения на проходимостта на жлъчните пътища.
Силно ароматната подправка подобрява и дишането, а в кулинарията често се използва за маринати на ястия, за подправка на ориз или хлебчета. Подходяща е за овкусяване на салати, основни ястия и десерти.