Хранене при рак на простатата

Зеленчуци

Простатата е орган, който седи сгушен под пикочния мехур. С течение на времето обаче много хора получават увеличаване на простатата, което причинява досадни и понякога болезнени пикочни проблеми. Простатата е и един от първите в списъка органи в тялото на човека, които заболяват от рак.

Но тези проблеми не са неизбежни. Те зависят отчасти от това, което хората ядат. Хранителните вещества, които избираме всеки ден, могат да ни предпазят от подобни проблеми, както и от много други, свързани със здравословното ни състояние.

Промяната на хранителните навици може да помогне за предотвратяване на проблеми с простатата. Простатата е под хормонален контрол. В клетките на простатата тестостеронът се превръща в мощен хормон, наречен DHT (дихидротестостерон), и точно той е това, което предизвиква разширяването на простатата.

Храните могат да оказват силно влияние върху половите хормони, включително и върху тестостерона. Намаляването на приема на месо и млечни продукти, както и добавянето на повече зеленчуци в нашите чинии може да намалят хормоналната стимулация на простатата и да предотвратят появата на проблеми с простатата.

Ежедневната консумация на месо утроява риска от увеличение на простатата и заболяването от рак на простатата. Редовната консумация на мляко удвоява риска, а липсата от редовен прием на зеленчуци почти учетворява риска.

Млечни продукти

Първата стъпка за превенция срещу рака на простатата е диета с ниско съдържание на мазнини или вегетарианска диета, може и да добавите в менюто си следните полезни витамини и масла:

1. Студено пресовано ленено масло, две супени лъжици на ден. Ако това доведе до разхлабване, бъдете спокойни, проблемът обикновено отшумява след една седмица;

2. Витамин Е, 400 IU на ден с храната. Намалете до 100 IU на ден, ако имате високо кръвно налягане;

3. Витамин В6, 100 милиграма на ден;

4. Избягвайте приема на кофеин и намалете консумацията на алкохол до минимум.

Ракът на простатата се различава от разширяването на простатата с това, че раковите клетки могат да нахлуят в съседните тъкани и да се разпространят в други части на тялото. Раковите заболявания са като плевели, чиито семена се разсейват от място на място. На влажна и плодородна почва те се вкореняват и растат неконтролируемо. Но ако почвата не се полива, те дремят или дори изсъхват.

Страните, в които се консумират повече месо и месни продукти, имат много по-високи нива на заболели от рак в сравнение със страните, които консумират ориз, други зърнени храни, боб и зеленчуци.

Тестостеронът и хормоните стимулират ракови клетки на простатата. Високото съдържание на мазнини и месно-базираните диети повишават ефектите на тестостерона и в много проучвания се свързват с нарастващи темпове на рак на простатата.

Диета, изградена от растителни храни, е най-добрата защита на човека срещу развитие на рак на простатата. Този тип диета е с естествено ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, двете от които карат тестостерона да поддържа добро ниво. Антиоксидантите пък помагат на имунната система при борба с производството на свободни радикали, които са причинители на рака.

Две важни диетични насоки, които заслужават специално внимание в превенцията на рака на простатата, са включването на антиоксиданта ликопен и избягването на млечни продукти в ежедневното ви меню.

Ликопен

Плодове

Може да не сте чували много за ликопен, но сигурно сте виждали много от него. Просто като бета-каротин в природата е жълто-оранжев или ярко червен пигмент, осигуряващ цвят на доматите, динята и розовия грейпфрут.

Ликопенът е в семейството на каротеноидите, което означава, че е химически братовчед на бета-каротин, а всъщност е много по-мощен антиоксидант от него. Едно проучване в Харвардския университет показва, че мъжете, които са консумирали по две порции доматен сос на седмица, са имали 23% по-малък риск от рак на простатата в сравнение с тези, които рядко са консумирали доматени продукти. В действителност процесът на готвене освобождава ликопен от клетките на растенията, което увеличава способността да се абсорбира от клетките.

Млечни продукти

Допълнително риск от рак се свързва с протеин в кръвта, който се нарича инсулино-подобен растежен фактор-I (IGF-1). Въпреки че определено количество на IGF-1 в кръвта е нормално, високите му нива са свързани с повишен риск от рак. Той играе роля в клетъчния растеж наред с други функции, а експерименти показват, че IGF-1 насърчава растежа на раковите клетки.

Диета има силно влияние върху IGF-1. Прекомерният прием на калории или протеини увеличава количеството на IGF-1 в кръвта, както и включването на млечни продукти в диетата. Пиенето на мляко при мъжете води до 30 до 60 процента по-голям риск от рак в сравнение с мъжете, които обикновено избягват млечните продукти.

Други механизми, които могат да допринесат за връзката между млечните продукти и рака на простатата, включват вредния ефект на високо-калциевите храни и баланса на витамин D в организма.

Важно е да запомните, че консумацията на месо и млечни продукти увеличава риска от рак, а диетите, богати на зеленчуци и плодове, го намаляват.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати