gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Народна медицина с котешки нокът

Народна медицина с котешки нокът

Котешки нокът

Котешкият нокът расте свободно в много страни от Централна и Южна Америка, особено в тропическите гори на Амазонка. Използването на този дървесна лоза датира от цивилизацията на инките.

Исторически, котешкият нокът е бил използван в продължение на векове в Южна Америка, за превенция и лечение на някои болести.

Съвсем наскоро, котешкият нокът започна да се използва като средство за борба и лечение на най-различни здравословни проблеми, включително вирусни инфекции (като херпес и ХИВ), болест на Алцхаймер, рак и артрит.

Други приложения билката намира в подпомагане на имунната система и насърчаване на здравето на бъбреците. Вътрешната му кора се използва за направата на течни екстракти, капсули и чайове. Препарати от котешки нокът може също да се прилагат и върху кожата.

Въпреки че няма достатъчно научни доказателства, за да се определи дали котешкият нокът може да се прилага при всяко болестно състояние, той притежава доста сериозен спектър на приложимост.

При лабораторни изследвания е доказано, че котешкият нокът стимулира част от имунната система и може да доведе до намаляване на възпаленията.

Билка Котешки нокът

Вълнуващи лабораторни открития предполагат, че котешкият нокът може да се превърне в мощен съюзник в борбата срещу рака, той предотвратява неправилно разделяне на клетките, което е характерно за тази страховита болест. Изследвания показват, че екстракта от котешки нокът предотвратява разпространението на рак на гърдата при жените.

Билката също показва активност срещу клетките на левкемията. Котешкият нокът инхибира човешките левкемични клетки и ги накара да се самоунищожат (апоптоза).

Въпреки че точният механизъм, по който той действа, все още не е напълно изяснен, учените смятат, че способността му да регулира някои цитокини на имунната система може да помогне за укрепване на защитните сили на организма срещу рак.

Безопасност и дозировка

Котешкият нокът се понася добре и се смята за нетоксичен. Според проучвания, като потенциален страничен ефект може да се появи диария.

Докато доказателствата предполагат, че от котешкият нокът може да се възползват хора, страдащи от ревматоиден артрит, той не трябва да се използва в дългосрочен план и при хора с автоимунни заболявания (като например лупус или множествена склероза).

Бременни или кърмещи жени и децата под тригодишна възраст също трябва да избягват да използват билката. Обичайната дневна доза е до 350 мг на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати