Яжте ягоди, за да сте щастливи

ягодите са храна за щастие

Ягодите са един от плодовете, които най-много повдигат настроението ни, сочат резултати от британско изследване. Една от причините е, че те се свързват с лятото, пише на своите страници вестник Дейли мейл.

Резултатите показват, че 86 на сто от всички анкетирани се чувстват много по-добре само при мисълта за червените плодчета. Професор Бари Смит, който работи в Лондонския университет, смята, че една от основните причини ягодите да предизвикват положителни емоции у хората е неустоимият им аромат.

Той много трудно би могъл да бъде пресъздаден по изкуствен начин и предизвиква много щастливи спомени.

Разбира се, не всички плодове ни влияят толкова благоприятно – ябълките и бананите не носят положителни емоции, сочат резултатите от проучването. Причината е, че и двата вида плодове навяват спомени за обяда върху бюрото.

Анкетираните са попитани с какво свързват ягодите – по-голямата част от тях са отговорили, че правят асоциация с аромата на окосена трева.

Освен безкрайно ароматни и апетитни ягодите са и много полезни – богати са на антиоксиданти.

ягоди

Малките червени плодчета дори могат да свалят кръвното налягане, сочат резултатите от друго изследване, направено от учени от университета на Флорида.

Те имали отпускащо действие върху ендотела – това са клетките, които покриват вътрешната страна на кръвоносните съдове.

Друг плод, далеч по-кисел от ягодите, също е много полезен за общото състояние на организма. Лаймът до някаква степен също влияе на настроението ни – киселият плод подобрява нервната система, тъй като има успокояващ ефект.

Съвременни проучвания по въпроса доказват, че похапването му ще предотврати зимната умора, повишената раздразнителност, дори и депресията.

И като стана въпрос за депресивни състояния, ако и вие страдате от нещо такова, можете да подобрите положението си, като се доверите не само на лайма, но и на шоколада, орехите и бананите.

Белгийски учени са убедени, че с похапването на тези три продукта можем да изгоним всяка депресия и да се откажем от антидепресантите.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати