Разкриха диетата на неандерталците

Продукти

Стане ли въпрос за нашите прароднини неандерталците, повечето от нас си представят човешки създания с примитивно поведение, които се нахвърлят на току-що уловени и убити животни. Ново изследване обаче сочи, че менюто на пещерния човек е било далеч по-разнообразно.

След като учените анализирали древна вкаменелост на екскременти, принадлежащи на някои от първите хора, станало ясно, че диетата на неандерталците се състояла не само от месо, но и от ядки и зеленчуци.

Пробите от изпражненията, намерени Испания, са на около петдесет хиляди години и са най-старите проби, с които науката разполага. Анализът им кара учените да предполагат, че нашите предшественици са се опитвали да се хранят разнообразно и здравословно.

Специалистите от университета на Ла Лагуна в Испания и от Масачузетския технологичен институт успели да се открият фекални биомаркери от пет проби, намерени в Ел Сол, Южна Испания с помощта на аналитични техники.

Неандерталци

Изследователите разгледали всяка проба за метаболизирани версии на холестерол с животиснки произход, а също и за фитостерол, който представлява съединение, намиращо се в растенията.

Въпреки че повечето проби показвали признаци за консумация на месо от неандерталците, все пак две от тях съдържали следи от употреба на растения. Това е първото по рода си доказателство, че прачовеците се радвали на разнообразна храна.

Преминаваме през различни етапи в нашето тълкуване на неандерталците, казва Аинара Систиага, студентка от университета в Ла Лагуна.

Семки

От значение е да разберем всички причини, довели до това човешкият род да доминира на планетата. Предполагаме, че до голяма степен това има връзка с промяната в храненето, която се наблюдава с течение на времето, коментира и Роджър Съмонс, професор по геобиология и съавтор на проучването.

Много пъти преди това учените са се опитвали да разгадаят диетата на неандерталците, но поради липсата на достатъчно доказателства, те не можеха да направят крайни заключения. Други скорошни изследвания показват наличие на растителни микрофосили между зъбите на неандерталец.

Според специалистите това може да е доказателство, че първите хора са консумирали растения пряко. Но учените не крият, че има вероятност тези частици да са попаднали случайно там, тъй като праисторическите ни роднини нерядко използвали зъбите си като инструменти и захващали с тях растения и други предмети.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати