Диетолози: Децата трябва да пият само вода

Пиене на Вода

Диетолозите препоръчват на родителите да дават на децата си само вода, за да намалят нивата на захар в кръвта. Специалистите казват, че малчуганите не трябва да пият газирани напитки.

Според експертите приемът на натурални сокове също трябва да бъде ограничен при децата, като препоръчителното количество, което им се разрешава, е една малка чаша на ден със закуската.

Нискомасленото мляко не се забранява от диетолозите, но те напомнят, че през деня децата трябва да пият основно вода.

"Проблемът е, че много хора вече не пият вода. На вечеря бъдете скромни, сложете само вода, без газирано, сокове или сиропи" – заявява професор Том Сандърс от лондонския Кингс колидж.

Безалкохолни Напитки

Неговото становище е подкрепено и от професор Сюзан Джеб от Оксфордския университет, която казва, че най-добрият съвет, който може да бъде даден на едни родители, е просто да дават на децата си необходимото количество вода за деня.

Препоръката е свързана с резултатите от проектодоклад на британския Консултативен научен комитет по въпросите на храненето, според който хората трябва да намалят наполовина приема на захар, за да бъде ограничена епидемията от затлъстяване, сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип 2.

Диетолозите настояват газираните напитки да бъдат изключени от менюто, както на децата, така и на възрастните, като те трябва да се пият само около големите празници, както е било в България в годините преди 1989 година.

Вода

При сегашните 10% от дневния прием на захар, новите препоръки са той да намалее до 5% от всички източници на енергия. В този случай само едно кенче с газирана напитка осигурява цялото дневно количество от захар.

Миналият месец британско изследване установи, че децата и тийнейджърите консумират около 40% повече захар от препоръчваното, като основен неин източник са газираните напитки и плодовите сокове. Възрастните консумират 13% повече захар.

Изследванията бяха публикувани в Дейли Телеграф, като британските диетолози алармираха за нуждата от намаляване на ежедневния прием на захар.

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати