Към кои ястия да добавяме кимион

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Кимион

Кимионът е древна подправка, идваща от Азия. Днес може да бъде открита из целия свят. Огромни плантации има в Чили, Мароко, Сирия, Индия и други.

В България кимионът е една от подправките, дълбоко залегнала в бита и традициите. Диворастящ кимион се открива най-вече в Северна България, докато култивиран той се среща в градините из цялата страна.

Една от най-традиционните български подправки се влага в едни от най-любимите ястия. Най-често кимионът се добавя на месни ястия и така любимите кебапчета и кюфтета. Всички колбаси, наденици и суджуци, приготвени у дома, също се подправя с кимион.

Кимион и Подправки

Освен към каймата за кебапчетата и кюфтетата, кимионът се добавя и към почти всички ястия с кайма, като сарми и пълнени чушки. На всяко ястие той придава своя силен и така специфичен аромат.

Кимионът е сред подправките, най-типични за индийската кухня. Поради това си кореспондира добре именно с останалите подправки, присъщи за нея.

Освен това той е непретенциозен и си кореспондира добре с почти всички подправки изобщо. Това му свойства го прави перфектна съставка на редица миксове. Той влиза в състава на кърито, както и екзотичната подправка гарам масала.

В кухнята на Близкия Изток кимионът също се използва, най-често с комбинация с типичните за тази кухня синапено семе, заатар, куркума, кориандър и турски лют червен пипер.

Кюфтета с Кимион

Освен в индийската, латиноамериканската и близкоизточната кухня, кимионът се използва и в мексиканската. Той се добавя в едно от най-известните ястия там – такосът.

В различните страни кимионът се съчетава с различни подправки, но както казахме, той кореспондира добре с всички. В латиноамериканската кухня го допълват с чили, канела, риган, асатефида, докато в мексиканската – със сос чили, лют червен пипер, чили на прах и др.

У нас кимионът се използва какво в местни, така и в безмесни ястия. Българската традиция го съчетава с магданоз, девесил, черен пипер, чубрица и др.

При добавянето на кимион в определено ястие, е добре предварително да се запържи в мазнина. По този начин максимално ще бъде извлечен неговият богат и наситен аромат.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivanaki
Ivanaki
13.04.2018 23:36
Винаги съм знаел - разликата между кебапче и кюфте- в кебапчето има кимион.
Ако се сложи на кюфтето кимион, защо ще бъде тогава кюфте?
0
0