gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кулинарна употреба на индрише

Кулинарна употреба на индрише

Кулинарна употреба на индрише

Индришето е силно ароматна билка, която трябва да присъства във всяко домакинство. Малцина знаят, че индришето представлява всъщност единственият вид здравец, годен за консумация. Визуално прилича на здравец, но ухае на роза – интересно, нали?

Смята се, че този вечнозелен полухраст идва от Южна Африка. През 1690 година е внесено в Европа, а две столетия по-късно за пръв път започва да се добива етерично масло от него. Днес на места индришето е по-известно като лезетра и пеларгония. Плантации с индрише могат да се открият в Италия, Испания, Мароко, Индия, Грузия, както и у нас. Отглеждането му е лесно и непретенциозно.

Най-известното свойство на индришето е успокояващото. Чаша чай с индрише отпуска нервната система, като същевременно успокоява стомаха. Индришето често се използва за лечение. Помага при спазми, болки в мускулите, главоболие и др.

За кулинарна употреба от индришето се използват красивите цветовете. С тях прекрасно могат да аранжират всякакви кулинарни произведения.

Сладко с индрише

Цветовете на индришето придават прекрасен аромат, влагани във всякакви сладка, конфитюри, компоти, дори домашни мармалади. Най-много си подхожда с дюли и сливи. Освен това индришето намира приложение в редица рецепти с пандишпанено тесто, за ретро кифли и дебели палачинки.

С индришето може да се получи ароматно масло. За целта към меко масло се добавят няколко листенца от билката. Освен това, листенца индрише често се добавят при процесите на варене на ракия и в бъчвите с вино

Здравните ползи на индришето пък се извличат под формата на етерично масло. С него се лекува стрес, депресия, кожни проблеми, женски проблеми и безсъние. Освен това, в него се съдържат вещества с инсулиноподобно действие. Поради това с него трябва да се внимава, за да не предизвика рязко спадане на нивото на захарта в кръвта.

Доказано дори само присъствието на растението в дома действа успокояващ и ободряващ ефект на нервната система. Ароматът му намалява и чувството на умора, а съставките действат като дезинфектанти на стайните помещения. По този начин се унищожават голяма част от микробите във въздуха.

Както виждате, има много употреби на индришето в кулинарията, а и не само. Това си е цяло природно богатство, което не бива да подценяваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати