gotvach.bg»Статии»Любопитно»Събиране и съхранение на смрадлика

Събиране и съхранение на смрадлика

събиране на смрадлика
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Смрадликата има много наименования. Известна е още като тетра, но в различните краища на България може да я откриете като смрадлек, смрадляк, тетере, тетря и други.

Смрадликата е широко разпространена билка у нас. Свръхексплоатацията ѝ обаче все повече започва да застрашава находищата. Поради това се препоръчва черпенето от находищата да се ограничи до 70%. Освен това повторно подобно събиране трябва да се прави едва след две-три години, за да могат загубените количества да се възстановят.

Растението смрадлика представлява храстче или ниско дърво, достигащо до 4 метра височина. Цъфти в периода май-юли. Открива се в храсталаци и дъбови гори. Предпочита сухи, каменисти и варовити терени. Расте в равнини и предпланини.

У нас тетрата е разпространена почти навсякъде. Освен у нас, се среща още в Средиземноморието, Южна Европа, Азия и Кавказ.

Употребяемата част за лечебни цели са листата на смрадликата. Те се събират през втората половина на лятото - юли-август, тъй като тогава са напълно развити и плътни. Когато почервенеят, брането се прекратява.

смрадлика

Брането става, като листата се откъсват направо от растението. Допуска се и отрязване с нож или овощарска ножица. Трябва да се внимава при събиране на листата да не се режат и чупят дебелите стари клони. Това силно уврежда развитието на растенията и в следващите години се получават по-ниски добиви.

Брането на смрадликата става само в сухо време. Събраните листа се съхраняват в кошове, кошници или подобни съдове. Не трябва да се мачкат и притъпкват.

След като се сдобиете с листата от смрадлика, следва процесът на сушене. Листата се почистват, а повредените се отстраняват. Нареждат се на тънък пласт, върху постелка на сянка, в проветриво помещение. Позволява да се изложи за около 3 часа на слънце, след което трябва да се доизсушат на сянка.

По време на сушенето на смрадликата листата трябва често да се разбъркват, за да не се спарят. Билката е готова, когато листата се чупят при прегъване. Листата смрадлика могат да се изсушат в сушилня, при активна вентилация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати